A tuniszi merénylethez köthető terroristával végeztek

A rendőrség egy szombati rajtaütésen végzett kilenc terroristával Tunézia déli részén. A tunéziai hatóságok megerősítették, hogy az egyik lelőtt terrorista, Lokman Abu Sakhra részt vett a március közepén, Bardo Múzeumban történt merényletben, melyben 21 turista vesztette életét.

Sakhrat Tunézia legveszélyesebb terroristájaként volt ismert. Habib Essid kormányfő elmondta, hogy a Gafsa régióban tartott rajtaütésben kilenc embert öltek meg. Az egyik közülük az az algériai származású terrorista volt, aki rész vett a tuniszi Bardo Múzeum elleni merénylet kitervelésében.

Essid megerősítette, hogy már megölték az Okba Ibn Nafaa terrorszervezet több vezetőjét, akik a kormány szerint a közelmúltbeli tuniszi támadás mögött álltak. „Ez egy világos és határozott válasz a terrorizmusra a Bardo Múzeumot ért támadás után" – jegyezte meg a miniszterelnök a tuniszi reptéren, miközben külföldi vendégeit várta, akik a múzeumi merénylet kapcsán szervezett megemlékezésére jöttek.

A „Le Monde est Bardo" felvonulást több ezer rendőr és katona biztosítja, – számol be a Reuters – azon részt vesz Francois Hollande francia miniszterelnök is. Hollande vasárnap erősítette meg, hogy Huguette Dupeu, a merénylet egyik francia sérültje, életét vesztette a kórházban.

A Bardo Múzeum ellen elkövetett támadás az egyik legdurvább vérengzésnek számít Tunézia történetében. Március 18-án fegyveresek törtek be a múzeum épületébe, és tizenkilenc emberrel végeztek a merénylet során. A közel három és fél órás túszdráma a két támadó halálával ért véget. A tunéziai kormány szerint a terrortámadás célja az volt, hogy károsítsa az ország fontosnak számító ágazatát, a turizmust.

A vasárnapi megemlékezésen részt vesz még Matteo Renzi olasz miniszterelnök, valamint Palesztina, Lengyelország, Belgium, Líbia és Algéria vezetői is. John Kerry amerikai külügyminiszter táviratban fejezte ki szolidaritását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.