A történelem legnagyobb vihara közeledik Mexikó felé

A Patricia névre keresztelt hurrikán várhatóan péntek délután, illetve este éri el a mexikói partokat. A közel 325 kilométer per órás széllel érkező, ötös erősségű viharra készülve a hatóságok evakuálják a lakosságot.

Közel 400,000 ember él abban a térségben, ahol a vihar várhatóan átvonul - tájékozatott a Mexikói Nemzeti Katasztrófa Alap. Az előrejelzések szerint a hurrikán Jalisco államban csap le, ahol Puerto Vallarta is található. A kedvelt tengerparti üdülőhely pont a vihar útjában helyezkedik el - számolt be a BBC.

A hurrikán erejét a 2013-ban a Fülöp-szigetekre lecsapó Haiyan tájfunéhoz hasonlítják. Az a trópusi vihar 6300 ember halálát okozta. Patricia útjába eső három államban szükségállapotot hirdettek ki. Az iskolák is zárva tartanak Jalisco, Colima és Guerrero államokban. A heves esőzések mellett szökőárra és földcsuszamlásokra is számítani kell. 

A viharban olyan ereje lesz a szélnek, "ami képes felemelni és a levegőben tartani egy repülőgépet" - fogalmazott Claire Nullis a Meteorológiai Világszervezet szóvivője.

A menedékhelyeken 259,000 embert tudnak elhelyezni jelentette be a kormány. A Colima állammal szomszédos Manzanillo kikötőjében az üzletek tulajdonosai bedeszkázzák a kirakatokat. "Jobb félni, mint megijedni. A hurrikánok kiszámíthatatlanok" - magyarázza egy bútoráruház vezetője, Enrique Esparza az AFP hírügynökségnek.

Egy másik helyi lakos szerint a heves esőzések gyakran okoznak áradást a városban. "Végül úgy néz ki az egész hely, mint egy sziget" - mondja. Ők a testvérével és édesanyjával épp bevásárolnak. Sok mexikói hozzájuk hasonlóan felkészül az ítéletidőre és készleteket halmoz fel élelmiszerből.

Az országba az évnek ebben a szakában érkeznek a trópusi viharok, azonban a Patricia az eddig tapasztalt legpusztítóbb hurrikánnak ígérkezik.

A legpusztítóbb tájfunok

1922 július - Swatow tájfun, Kína - közel 60,000 vesztették életüket a szökőárral érkező viharban

1970 november -Bhola ciklon, Kelet-Pakisztán (ma Banglades) - 3-500,000 halott

1975 augusztus - Nina tájfun, Kína, Henan tartománya - legalább 150,000 ember halt meg -, de egyes becslések szerint a szám eléri a 220,000-et - főleg a Banqiao gát összeomlását követő áradásokban

1991 április - Banglades ciklon, vagy más néven 02B, Csittagong, Banglades - legalább 138,000 ember halt meg és közel 10 millió vált hajléktalanná

2008 május - Nargis ciklon, Mianmar - legkevesebb 138,000 ember vesztette életét és további 2.4 milliót érintett affected az ország történetének legpusztítóbb természeti katasztrófája

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.