A titkosszolgálat „elbeszélgetett” Trumpékkal az uszítás miatt

Az amerikai sajtóhoz kiszivárgott információk szerint a titkosszolgálat nem egyszer „elbeszélgetett” Donald Trump kampánystábjával a republikánus elnökjelölt kedd esti megjegyzése miatt, mellyel a demokrata jelölt, Hillary Clinton elleni fellépésre buzdította a fegyverviselést támogató szavazókat.

A hírt valamennyi amerikai televízió közölte, ám arra nem tértek ki, hogy a titkosszolgálat magával Trumppal egyeztetett-e, vagy csak kampánycsapatának képviselőivel, s pontosan mit is hoztak Trumpék tudtára.

Donald Trump kedden Észak-Karolinában, a Wilmingtonban tartott kampányrendezvényén arra buzdította a fegyvertartást támogatók nagy táborát, hogy "megvan az erejük", és "lépjenek fel" Hillary Clinton ellen, mert ha ő lesz az elnök, akkor olyan liberális bírákat jelöl a szövetségi Legfelsőbb Bíróságra - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be -, akik eltörlik majd az alkotmány szabad fegyvertartását garantáló második kiegészítését.

Trump ugyan még kedden este megpróbálta világossá tenni: arra buzdította a fegyvertartás híveit, hogy szavazataikkal lépjenek fel Clinton ellen, de félreérthető megfogalmazása miatt ezt sokan nem hitték el neki. Michael Hayden, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetője például fogalmazott: a közszereplő nemcsak azért felelős, amit mond, hanem azért is, amit kihallanak belőle. Sokan pedig azt hallották ki Trump megjegyzéséből, hogy Hillary Clinton elleni erőszakra buzdított.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke - aki korábban nemegyszer kritikus volt Trumppal szemben - úgy nyilatkozott: a republikánus elnökjelölt megjegyzései '"úgy hangoztak, mint egy rosszul végződő vicc". A titkosszolgálat még kedden este Twitter-üzenetben jelezte: "tudomása van" Donald Trump megjegyzéseiről.

A szerdán reggel közölt közvélemény-kutatások - valószínűsíthetően már keddi ellentmondásos megjegyzéseinek következményeként is - Donald Trump támogatottságának visszaesését mutatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.