A terrort a jövőben sem lehet megakadályozni

Az Európai Unió bűnüldöző hatóságának, az Europolnak a vezetője szerint nem lehet teljes mértékben megakadályozni a terrorista cselekményeket, de az európai hatóságok urai az egyre kaotikusabbnak tűnő helyzetnek.

Nagyon nehéz mindent megakadályozni és harcolni a fenyegetés ellen, de biztos vagyok benne, hogy uralkodni fogunk a helyzeten, csakúgy, mint azt a múltban is tettük a terrorizmus más típusainak felbukkanása idején"  idézi a Guardian Rob Wainwrightot, az Europol igazgatóját. A brit hallgatóság előtt tartott beszédében Wainwright igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a párizsi terrorcselekmények hatására Nagy-Britanniában is fokozták a biztonsági készültséget.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint megakadályozhatók-e a párizsihoz hasonló merényletek, az Europol vezetője nemmel felelt. Nem, hiszen akkor a párizsi események sem történtek volna meg"  mondta Wainwright.

Az igazgató szerint a helyzet az elmúlt tíz évben vált igazán súlyossá, mióta a terroristák többé már nem egy koherens, viszonylag könnyen azonosítható hierarchia szerint működnek és hajtanak végre parancsokat, megnyugtató viszont, hogy a hatóságok is sokat fejlődtek ebben az időben. Azt Wainwright elismerte, hogy az internet nagy előnyt jelent a terroristák számára, és a titkos online kommunikációt sokkal nehezebb lehallgatni, mint annak idején a telefonos beszélgetéseket.

Wainwright szerint 2500-5000 ember utazott Európából Szíriába és Irakba az elmúlt időszakban, és nagy részük jó eséllyel radikalizálódott a konfliktus sújtotta országokban.

Az Europol igazgatója nem sokkal azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök Washingtonban tárgyalt arról, hogy miként lehet hatékonyan szembe nézni a terrorizmussal. Obama hangsúlyozta, hogy fontos a merényletek előkészítésével gyanúsított személyek megfigyelése, ugyanakkor tiszteletben kell tartani az emberek szabadságjogait.

Cameron bejelentette, hogy nem lesz olyan felület az interneten, amelyen a terroristák szabadon kommunikálnak, anélkül hogy a hírszerzés tudna róla. Obama és Cameron egy amerikai-brit egység létrehozásáról is döntött, amely a tervek szerint információt és szakértelmet is megoszt majd egymással. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.