A terrorizmus elleni ügyészség vizsgálódik az RMDSZ ellen

Nyomozás indult a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői ellen. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerdán közölte, hogy saját hatáskörben vizsgálatot indított ismeretlen tettes ellen a szövetségi képviselők tanácsa (SZKT) december 13-i ülésén elhangzott nyilatkozatokkal összefüggésben. A kommüniké szerint alapos a gyanú, hogy a magyar politikusok kijelentései kimerítik a fenyegetés tényállását.
Az RMDSZ-t szerda délutánig nem értesítették az eljárásról, noha az ügyészségi közlemény szerint a nyomozás két nappal korábban megindult – tudta meg lapunk Kovács Péter főtitkártól, aki így nem is tudott érdemben reagálni a vádra. Hangsúlyozta ugyanakkor: szomorúnak tartja, hogy „25 évvel a rendszerváltás után valakit a véleménye miatt vizsgálnak".

A DIICOT eljárása nemcsak azért furcsa, mert a közvetlenül érintetteknél hamarabb tájékoztatta a közvéleményt: az ügyészség közleménye a büntető törvénykönyv (Btk.) 206. szakaszára hivatkozik, amely a fenyegetés tényállása mellett arról is rendelkezik, hogy a büntetőeljárás kizárólag a sértett feljelentése alapján indulhat meg. Márpedig az ügyészségi kommüniké szerint ez esetben saját hatáskörben indult vizsgálat.

Kovács Péter kérdésünkre hozzátette: sejtelme sincs, kinek vagy kiknek a nyilatkozata válthatta ki az ügyészség reakcióját, amelyet amúgy nem tart meglepőnek, amennyiben az utóbbi időben az erdélyi magyar közösséget több „támadás" is érte. Utalt arra, hogy a Kovászna megyei prefektus 5000 lejes (mintegy 350 ezer forintos) pénzbírságot szabott ki sepsiszentgyörgyiekre a magyar himnusz énekléséért, illetve a Maros megyei kormánymegbízott igyekszik meggátolni a magyaroktól elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.