Három Hamasz-parancsnokot likvidáltak

Egy izraeli légicsapásban meghalt a Hamasz három katonai parancsnoka. Mohamed Abu Samala, Mohamed Barhum és Raed al-Attar az Egyiptom és Gázai övezet határánál húzódó Rafah városát ért támadáskor halt meg. A parancsnokokon kívül palesztin források szerint még hatan haltak meg. A Hamasz emellett felszólította a repülőtársaságokat, hogy szüntessék meg a tel-aviv-i járataikat. A három katonai vezető kulcspozíciót foglalt el olyan Izrael elleni kulcs műveletekben, mint a csempészetek, az alagútépítés vagy Gilad Shalit, izraeli katona elfogása – írja a BBC.

Gilad Shalit-t 2006-ban rabolták el Rafahhoz közel, a zsidó állam öt évvel később több mint ezer palesztin foglyot volt kénytelen adni cserébe érte. Az izraeli katona elfogásának tervét állítólag Samala dolgozta ki, Attar pedig végrehajtotta mind az elfogását, mind pedig később a fogolycserét.

Barhum, közeli rokona Fawzi Barhum, Hamasz szóvivőnek, egy helyi katonai vezető volt.

A Hamasz csütörtökön arra szólította fel a külföldi légitársaságokat, hogy állítsák le a Tel Avivba érkező és onnan induló járataikat. A hirado.hu szerint a figyelmeztetés ellenére azonban zavartalan a Ben Gurion repülőtér forgalma.

"Semmilyen változás nem volt a landolásokban és a felszállásokban" - mondta Ofer Lefler, a hatóság szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. "Tízperces megszakítás volt a forgalomban, biztonsági okokból, amelyeket nem részletezhetek" - tette hozzá.

A harcok kedden újultak ki, a tűzszünet megsértésével mindkét fél a másikat vádolja. Izrael azt mondta, addig folytatja a hadjáratát, míg teljes biztonságot el nem éri. A Hamasz is megerősítette, hogy lemond a tartós tűzszünetről való tárgyalásról. A hat hete tartó háborúban legalább 2100-an halt meg, a BBC szerint közülük 67 palesztin, a többi áldozat civil.

Kedden egy másik Hamasz vezetőt próbáltak meg kiiktatni izraeliek, azonban a támadásban a célpont, Mohamed Deif felesége és gyermeke haltak meg, maga Deif túlélte a légi csapást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa mély aggodalmát fejezte ki a háborús események folytatódása kapcsán és felszólította a feleket, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat és sürgősen állapodjanak meg egy fenntartható és tartós fegyverszünetben. Egyiptom, aki közvetítőként segítette a tárgyalásokat, sajnálatát fejezte ki a tűzszünet megtörése miatt és kijelentette, hogy továbbra is megpróbálja biztosítani a tartós tűzszünetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.