A TEK megkezdte a műveletet a magyar fogoly kiszabadításáért

Elérte a térséget, és kedd hajnalban „megkezdte a műveletet" a Terrorelhárítási Központ (TEK) speciális egysége, amely a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett magyar férfi segítségére indult - mondta a TEK főigazgatója kedden az M1 Ma reggel című műsorában.
Hajdu János elmondta: nem rendelkezik új információval, de a magyar férfi vélhetően továbbra is jó állapotban van. Hogy a férfi kiszabadítása órákba, napokba vagy hónapokba telik-e, és egyáltalán sikeres lesz-e az akció, azt a főigazgató nem kívánta megjósolni. Annyit mondott: a TEK a helyszínen és Budapesten is mindent megtesz azért, hogy biztonságba helyezzék a férfit.

A TEK hétfő délután közölte az MTI-vel, hogy ismeretlen fegyveresek foglyul ejtettek egy magyar férfit Ukrajnában, és a TEK speciális egysége a helyszínre utazott. Hozzátették, hogy a műveletet irányító törzs összeült a központban, és felvette a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal, valamint folyamatosan konzultál a Külügyminisztériummal.

Hajdu János hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: a foglyul ejtett magyar férfi egy ukrajnai cégnél dolgozik. A magyar útlevéllel rendelkező férfi magyar rendszámú gépkocsijával közlekedve a munkáját végezte, amikor a válságövezetbe, „rossz helyre tévedt". Ezért nem klasszikus túszejtésként kezelik a helyzetet, és egyelőre senki nem kért semmit azért, hogy a férfit szabadon engedjék - tette hozzá.

Elmondta: nem a férfi családjától, hanem operatív úton jutottak ahhoz az információhoz, hogy egy fegyveres csoport megállította és azóta is fogva tartja a magyar állampolgárt.

Az orosz katonai egységek megkapták a parancsot a visszavonulásra

Az orosz katonai egységek megkapták Szergej Sojgu védelmi miniszter parancsát arra, hogy térjenek vissza állandó állomáshelyükre az ukrán határ közeléből - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. Az orosz fegyveres erők alakulatai rosztovi, belgorodi és brjanszki területeken, az előre eltervezett hadgyakorlat befejeztével elindultak harci járműveik berakodási helyére, ahonnan vasúton folytatják útjukat támaszpontjaikra - tájékoztattak. Vlagyimir Putyin orosz elnök, a hadsereg főparancsnoka hétfő reggel adott utasítást a védelmi miniszternek, hogy rendelje vissza az ukrán határral szomszédos területekről a hadsereg egységeit. A NATO és az amerikai védelmi minisztérium - közép-európai idő szerint - hétfő este azt közölte, hogy még mindig nem észlelnek orosz csapatvisszavonást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.