A tájfun romjain misézett a pápa

Ferenc pápa ma szabadtéri misét tartott a Fülöp-szigeteki Taclobanban, ahol egy évvel a Haiyan pusztítása után egy újabb trópusi vihar máris egy hívő életét követelte.

A viharos idő és az eső ellenére több tízezren gyűltek össze a Fülöp-szigeteken, hogy részt vegyenek a pápa által celebrált szabadtéri misén. Az angol nyelven tolmácsolt, spanyol misén Ferenc pápa megemlékezett a Haiyan pusztításáról és az áldozatokról.

A katolikus egyházfőt vihar és több tízezer hívő fogadta
A katolikus egyházfőt vihar és több tízezer hívő fogadta
Erik de Castro / Reuters

„Oly sokan elvesztettétek mindeneteket itt Taclobanban. Nem is tudom, mit mondjak, de az Úr igen. Ő sok hasonló megpróbáltatáson ment keresztül" – mondta a pápa. A BBC helyszíni tudósítója szerint a tömeg néma csendben hallgatta a misét, sokan órákat utaztak, hogy jelen lehessenek.

Rupert Wingfield-Hayes találkozott egy családdal, amelynek tagjai 18 órát vezettek, hogy lássák a pápát. „Olyan, mintha gyász idején meglátogatna egy barát. Az ember ilyenkor örül, hogy ott egy barátja, még akkor is, ha ennek nagyon szomorú oka van" – magyarázta könnyeivel küszködve a család egyik tagja, hogy mit is jelent a pápa látogatása.

A tervek szerint Ferenc pápa találkozott volna több túlélővel is, ám a Mekkhala trópusi vihar miatt erre már nem volt lehetőség, így órákkal korábban távozott a fővárosba, Manilába.

„Nagyon szomorú vagyok, mert valami különleges dologgal készültem nektek" – kért elnézést a pápa azoktól a túlélőktől, akikkel a tervek szerint együtt ebédelt volna a mise után. Mint mondta, a pilóták figyelmeztették, hogy az idő hamarosan rosszabbra fordul, ezért minél hamarabb távozniuk kell.  „Alig maradt időnk felszállni a gépre" – mondta a katolikus egyházfő.

A Mekkhala miatt 130 km/h-s széllökések voltak Taclobanban. Helyi sajtóértesülések szerint egy nő életét vesztette a mise után, mivel az erős szél következtében összedőlt az állványzat.

A pápa egy hatnapos ázsiai körút részeként látogatott el a Fülöp-szigetekre, ahol mintegy 80 millió katolikus hívő él. Mint korábban elmondta, már akkor tudta, hogy ellátogat az ázsiai országba, amikor látta, hogy milyen pusztítást végzett a Haiyan. 2013 novemberében Tacloban városa szinte teljesen elpusztult, hétezer ember vesztette életét – 44 tartományban mintegy 14,5 millió embert érintett a katasztrófa –, és jelenleg is egymillió ember él fedél nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.