A szovjetek már a konyhában vannak

Jay Carney lebukott. Bár a fehér házi szóvivő szívesen vádolja szovjet propagandával Vlagyimir Putyin orosz elnököt mostanában, az ukrán válság csúcspontján, kiderült, hogy maga is rajong a szovjet időkből származó relikviákért.

Szovjet plakátok díszitik Jay Carney fehér házi szóvivő konyháját – derül ki a Washingtonian Mom című magazin cikkéből. Mindez az ukrán válság csúcspontján különösen pikáns, hiszen Carney többször is vádolta Vlagiymir Putyin orosz elnököt „szovjet propagandával" az elmúlt hetekben – írja a Spiegel Online.

A Washingtonian Mom Carney és felesége, Claire Shipman újságírónő életét mutatja be. Az asszony pizsamában, két gyermekével épp vidáman palacsintát süt a címlapon. A leleményes olvasók azonban rögtön kiszúrták, hogy a konyha falánn két szovjet korabeli plakát látható: az egyik az 1920-as évekből származó „Jelentkezték már?" felirattal, a Vörös Hadseregbe toborzója volt. A másik egy 1941-es darab, amely a férfiak frontra vonulása után a nőket biztatja arra, hogy vállaljanak munkát a gyárakban. "Minél erősebb a hátország, annál erősebb a front! – hirdeti ennek a felirata.

Az amerikai közösségi médiában máris felkapták a plakátokról szóló hírt. Megjelentek olyan változatok is, amelyen Barack Obama orosz egyenruhát visel és a Vörös Hadsereg helyett az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási reformját reklámozza. A másik változat a nőkhöz szól, és arra hívja fel a figyelmet (a gyári munka helyett), hogy dolgozzanak keményen a bicepszükön, mert így felkerülhetnek a Vogue címlapjára. Ez a first ladyt, Michelle Obamát veszi célba. Maga Carney egyelőre nem nyilatkozott a plakátokról.

Az amerikai magazinból kiderül, Carney és felesége Moszkvában ismerkedtek meg a az 1990-es években, Mindketten újságírók, Carney a Time-nak, Shipman a CNN-nek dolgozott. Szerelem ekkor még nem szövődött köztük, csak később fehér házi tudósítóként találtak egymásra. Ám ezek szerint mégiscsak szép emlékek fűzték őket az orosz fővároshoz, és ebben a szovjet múlt máig nem zavarja őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.