A szlovák elnök nem nevez ki pártkatonákat

Andrej Kiska bejelentette, hogy a pozsonyi parlament által megnevezett öt jelölt közül egyet sem nevez ki alkotmánybíóává. Döntését azzal indokolta, hogy idáig egyikük sem foglalkozott alkotmányjoggal, ezért nincsenek meg a kellő szakmai feltételeik a fontos tisztség betöltésére.    

Iveta Macejková, a kassai székhelyű taláros testület elnöke szerint az államfő döntése hovatovább ellehetetleníti a munkájukat, mivel a 13 tagú testület létszáma kollégáik megbízatási idejének lejárta miatt hárommal csökkent.

Pozsonyi politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint az államfő nem hajlandó kinevezni pártkatonákat. Az öt jelöltet ugyanis csaknem két évvel ezelőtt az akkor még egyeduralkodó Smer-SD párt tagjai, illetve szimpatizánsai közül választották ki. Lucia Zitnanská igazságügy-miniszter érdeklődésünkre elmondta: tiszteletben tartja és nem kommentálja az elnök döntését. "A tárca jelenleg olyan kétharmados törvénytervezet elkészítésén munkálkodik, amely egyértelművé tenné a parlamentnek és az elnöknek, az alkotmánybírák jelölésével, illetve kinevezésével kapcsolatos jogait" - tájékoztatott a tárcavezető.

A kötélhúzás immár két éve tart a pozsonyi törvényhozás és Kiska között. Az eddigi gyakorlat szerint a képviselők jelöltek hat személyt a taláros testületbe, s közülük az elnök nevezte meg azokat, akik a megüresedett helyre kerülnek.

Kiska viszont úgy véli, a helyzet nem egyértelmű, mert van mérlegelési joga. A taláros testületnek egy korábbi határozatára hivatkozott, amely szerint elődje, Ivan Gasparovic nem sértett törvényt azzal, hogy nem volt hajlandó kinevezni legfőbb ügyésznek a parlament által 2011-ben megválasztott személyt. Kiska ezért tavaly saját jogköreivel kapcsolatban fordult az Alkotmánybíróságtól, amely azonban ebben az esetben nem hozott határozatot. Emiatt az elnök feladatainak ellátására alkalmatlannak nevezte a testületet, mire Iveta Macejková azt válaszolta neki, hogy a beadványa nem felelt meg a szükséges kritériumoknak.

Mindezek után Kiska felkérte a törvényhozást, hogy nevezzenek meg új jelölteket, de Andrej Danko házelnök elődjéhez hasonlóan ezt a kérést nem hajlandó napirendre tűzni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.