A szívbajt hozzák a NATO-ra az oroszok

Egyre gyakrabban provokálják az Észak-Atlanti Szövetséget hadászati bombázókkal; az erőfitogtatás miatt a NATO is taktikát válthat.

A NATO február elején hozzálát nukleáris stratégiája felülvizsgálatához, mert Moszkva az ukrán válság kitörése óta egyre gyakrabban hajt végre provokatív manővereket atomfegyver célba juttatására alkalmas hadászati bombázókkal, hogy megfélemlítse az észak-atlanti szervezetet - írták német lapok a hét végén.

Az orosz erőfitogtatás miatt a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek február 5-én tartandó ülésén elsőként a Nukleáris Tervező Csoport (NPG) tanácskozik. A csoportban a nukleáris elrettentő erejének függetlenségét őrző Franciaországon kívül az összes tagállam benne van. Feladata az, hogy tanulmányozza és az új geostratégiai fejleményekhez igazítsa a szövetség nukleáris politikáját. A testületnek sokáig nem volt fontos szerepe, gyakran az ülései is elmaradtak, de az ukrán válság óta változott a helyzet.

Tavaly decemberben évtizedek óta először észleltek Tu–95H típusú, atomfegyver célba juttatására alkalmas orosz hadászati bombázót a Balti-tenger felett, szeptemberben pedig két ilyen gép jelent meg az Egyesült Államok és Kanada keleti határának térségében, ahonnan akár Ottawára, New Yorkra és Washingtonra is csapást mérhettek volna. A manővert éppen akkor hajtották végre, amikor a NATO csúcstalálkozója zajlott Walesben, és nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmas orosz vadászbombázók járőröztek azokban a napokban is, amikor az ukrajnai Krím félszigetet bekebelezték Oroszországba - áll a NATO szakértőinek jelentésében, amely az NPG februári ülésére készült.

A manőverek politikai funkciója az erődemonstráció, és különösen a kisebb NATO-tagállamok megfélemlítése - vélekednek a szakértők a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap összeállítása szerint. Az üzenet az, hogy "ne szóljatok bele a dolgunkba, és ne tegyetek keresztbe nekünk" - fogalmazott egy NATO-diplomata.

Hajszálon múlt

Hidegháborút idéző akciókkal teszteli a NATO tűrőképességét Oroszország. Részleteket itt olvashatnak.

A FAS és a Der Spiegel című hírmagazin egyaránt beszámolt arról is, hogy az orosz légierő gépei egyre gyakrabban közelítik meg rendkívül nagy sebességgel a baltikumi NATO-tagállamok légterét, és csak az utolsó pillanatban kanyarodnak el, esetenként pedig légtérsértést követnek el. Az észak-atlanti szövetségnek tavaly 150 alkalommal kellett felemelnie a térségben állomásozó vadászgépeit, hogy célként befogják, azaz egy ideig kísérjék az orosz harci gépeket a Baltikum felett. Ez a szám négyszer nagyobb, mint 2013-ban.

Nem kukoricáztak

2014-ben csaknem 40 súlyos incidenst regisztráltak a NATO-nál, ezek voltak a legkockázatosabbak:

Március 3. Svédországban egy jelöletlen orosz felderítő megközelített egy dán utasszállítót, csak utóbbi pilótáinak éberségén múlt, hogy elkerülték az ütközést.

Szeptember 5. Észtországban orosz ügynökök elraboltak egy határőrt, akit kémkedéssel vádoltak. Füstgránátot és jelzavaró berendezést is bevetettek, mindezt közvetlenül Obama látogatása után.

Október 17-27. Svédországban a hidegháború utáni legnagyobb hajtóvadászat indult egy azonosítatlan tengeralattjáró után a Balti tengeren.

Április 12 Egy fegyverzet nélküli orosz vadászgép 12-szer húzott el az USS Cook hadihajó mellett.

Április 23. Egy felfegyverzett orosz vadászgép "rendkívül fenyegető manővereket" hajtott végre az Ohotszki-tengeren egy amerikai felderítővel szemben.

Július 16. Egy orosz repülő nemzetközi légtérben befogott, majd 10 méteren belül megközelített egy svéd felderítőt.

Július 18. Orosz gépek Kalinyingrádtól a svéd határig kergettek egy amerikai felderítőt.

Szeptember 7. Orosz stratégiai vadászbombázók az USA elleni rekétatámadást gyakorolták Kanada partjainál a NATO csúcs idején.

Október 3. Egy orosz gép pár méterre megközelített egy svéd felderítőt a Baltikumban.

Október 28-30. Hatalmas vadászgép-rajokat és nagy hatótávolságú bombázókat is bevetettek egy négy tengerre kiterjedő orosz hadgyakorlaton.

(Forrás)

 

A szövetség elsősorban arra törekszik, hogy elkerüljön egy nukleáris konfliktust és gátat vessen az orosz erőfitogtatásnak. A FAS szerint a nukleáris stratégia felülvizsgálata során az egyik mérlegelhető lehetőség az lehet, hogy a NATO atomfegyver célba juttatására alkalmas gépeket állomásoztat a Baltikumban. A Spiegel szerint Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka azt sürgeti, hogy újra alakítsanak ki úgynevezett forró drótot, állandó, közvetlen telefonos kapcsolatot a NATO katonai vezetése és az orosz vezérkari főnökség között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.