A szír szélsőségesek elengedtek két spanyol újságírót

Vasárnap visszanyerte a szabadságát Javier Espinosa és Ricardo Garcia Vilanova. A spanyol lap, az El Mundo újságíróját és a szabadúszó fotográfust fél léve rabolta el a szír polgárháborúban ellenzéki oldalon harcoló szélsőséges iszlamista szervezet, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) egyik egysége. Most Törökországnak adták át őket. Várhatóan még vasárnap visszarepülnek Spanyolországba.

Szíriában a polgárháború kitörése, 2011 márciusa óta több tucatnyi újságíró lett már ellenzéki milíciák foglya. Espinosát és Villanovát a kísérőkkel, a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) négy katonájával együtt rabolták el. Őket már korábban elengedték. Az ISIL és az FSA nemcsak Basár el-Aszad elnök hadserege ellen, de egymással is harcol a hatalomért. A polgárháború első két évében a nagyrészt dezertőrökből álló FSA volt az Aszad harcoló ellenzéki erők ernyőszervezete, de ma már az ISIL-nek is több mint tízezer katonája van.

Espinosa 12 éve az El Mundo közel-keleti tudósítója. Vilanova a New York Timesnak, a Washington Postnak és az AFP-nek is dolgozott már. A nemzetközi érdekvédő szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) becslése szerint Szíriában jelenleg 17 olyan külföldi és 20 szíriai újságíró van, aki valamelyik ellenzéki milícia túsza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.