A szilveszteri molesztálók töredékét tudták csak azonosítani

Több mint 2000 tettese lehet a Németországban szilveszterkor többnyire észak-afrikai férfiak által nők ellen elkövetett zaklatásoknak és rablásoknak, de eddig csupán 120 gyanúsított ellen sikerült eljárást indítani és mindössze 4 embert ítéltek el szexuális bűncselekmény miatt - írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung című német lap a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása alapján.
A BKA a szilveszteri támadásokról készített jelentésének tervezetében azt írta, hogy több mint 1200 nő ellen követtek el szexuális bűncselekményt szilveszter éjjel nagyvárosok közterein, az elkövetők száma pedig meghaladhatja a kétezret.

Azonban csak 120 feltételezett elkövetőt sikerült azonosítani és eljárás alá vonni, és azzal kell számolni, hogy számos esetet már nem lehet feltárni - mondta Holger Münch, a BKA elnöke a Südduetsche Zeitungnak.

A müncheni lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának összeállítása szerint a BKA minden lehetséges adatot összegyűjtött a szilveszteri molesztálásokról, mert az esetek a bűncselekmények Németországban új típusát képviselik.

A hivatal kutatása alapján országszerte 642 szexuális bűncselekmény történt, a gyanúsítottak száma pedig 47. Továbbá történt 239 "kombinált bűncselekmény", például rablással súlyosbított szexuális támadás. Ezeknek az eseteknek 73 feltételezett elkövetőjét sikerült azonosítani és eljárás alá vonni.

Azonban számos bűncselekmény több nő ellen irányult, ezért számol a BKA mintegy 1200 áldozattal. Többségüket - nagyjából 650 nőt - Kölnben támadták meg, az észak-rajna-vesztfáliai nagyváros után pedig Hamburg áll, ahol bő 400 áldozata volt a támadásoknak.

A bűncselekmények ugyan nem tartoznak a szervezett bűnözés kategóriájába, nem előre kitervelt és megszervezett módon, mégis csoportba verődve követték el, ezért lehet valószínűleg 2000 felett az elkövetők létszáma a BKA szakértői szerint.
A gyanúsítottak többsége észak-afrikai férfi, és körülbelül felük egy évnél rövidebb ideje tartózkodott Németországban a bűncselekmény elkövetésének időpontjában. "Ennyiben van összefüggés a jelenség (az új bűncselekménytípus) megmutatkozása és az éppen 2015-ben tapasztalt erős bevándorlás között" - idézett a BKA jelentéséből a Süddeutsche Zeitung.

Szexuális bűncselekmény miatt eddig négy vádlottat ítéltek el. Düsseldorfban és Nürtingenben egy-egy embert letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, Kölnben felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki két férfira. A tényfeltáró munkacsoport értesülése alapján Hamburgban az illetékes bíróságok elrendelték valamennyi gyanúsított szabadlábra helyezését.

A BKA szerint az elmarasztaló ítéletek alacsony számát a nyomozást akadályozó tényezők magyarázzák, főleg az a gond, hogy nincsen elég használható felvétel a támadásokról, és az áldozatok nemigen tudnak személyleírást adni a támadókról.

A BKA az 50 oldalas - egyelőre nem nyilvános - jelentésében azt javasolja, hogy az új típusú bűncselekmény elleni védekezés érdekében erősítsék meg a rendőri jelenlétet a nagyvárosok közterein és terjesszék ki a kamerás térfigyelő rendszereket.
Szilveszter éjjel Kölnben, Hamburgban és több más nagyvárosban tömegesen követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. Az elkövetők csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.