A szerb kormányfőt ért atrocitás „legkevésbé Srebrenicának használ”

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szerint a szerb miniszterelnököt ért szombati atrocitás a Srebrenica melletti potocari emlékhelyen ront a régió országainak viszonyán, és legkevésbé Srebrenicának használ, ahol egyharmadára csökkent a lakosság száma, és ahova valószínűleg már soha nem fog visszatérni az élet.

Milanovic vasárnap a sajtónak nyilatkozva leszögezte: nem akarja megítélni, hogy Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök helyesen tette-e vagy sem, hogy elment a megemlékezésre, ahol megdobálták, amíg az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el.

Kiemelte azonban, hogy "a történtekért nem a szerb nép a felelős, hanem azok a gonosztevők közülük, akik nem kérdezték meg a szerb népet, hogy megtehetik-e, amit tettek".

"Nyolcezer embert mészároltak le akkor, ha ez nem népirtás, akkor nem tudom, mi a népirtás" - fogalmazott a horvát miniszterelnök.

A szerb hivatalos álláspont szerint Srebrenicában nem történt népirtás, a bűncselekményeket egyes konkrét személyek követték el. Alekszandar Vucsics húsz évvel ezelőtt Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként helyeselte a boszniai szerbek tetteit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.