A szerb kormány tanácsadója lett Tony Blair

A volt brit miniszterelnök a szerb kormány tanácsadója lett tizenhat évvel Jugoszlávia bombázása után, amelynek ő volt a legfőbb szószólója.

Guardian értesülései szerint a londoni politikus - aki jelenleg a közel-keleti "kvartett", az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió különmegbízottja - tanácsokat fog adni Aleksandar Vucic szerb miniszterelnöknek, aki Jugoszlávia bombázása idején tájékoztatási miniszter és Blair ádáz bírálója volt. Mi több, szerkesztője volt egy olyan könyvnek, amelyet egykori pártelnöke, a háborús bűncselekményekkel vádolt Vojislav Seselj írt, és amely már címében is gyalázta a brit politikust.

A lap úgy tudja, hogy Vucic és Blair most a londoni politikus tanácsadó cége által nyélbe ütött, az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott szerbiai ügylet révén került ugyanarra az oldalra. Belgrádi kormányforrások szerint Blair és csapata az elmúlt hónapokban rendszeresen felkereste Belgrádot.

A lap rámutat arra, hogy Tony Blair tanácsadói szerepvállalása valószínűleg nemcsak azokat a szerbeket fogja felbőszíteni, akik rossz néven vették szerepvállalását a jugoszláviai légi hadjáratban, de azokat is, akik ellenzik egyre terebélyesedő üzleti érdekeltségeit a Közel-Keleten.

Bírálói szerint Tony Blair személyes érdekeltségei, egyebek mellett pénzügyi kapcsolatai Abu-Dzabival hátráltatják őt a közel-keleti kvartett megbízottjaként vállalt feladatok végrehajtásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.