A szeparatisták megelégednének a különleges státusszal

Az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságok” készek elismerni, hogy Ukrajnához tartoznak, de különleges jogállást akarnak az általuk ellenőrzött Donyec-medencei területeknek.
Ukrán források kedden az eddig szakadárnak tekintett luhanszki erők egyik honlapján közölt alkotmánymódosítási javaslatokat ismertették. Orosz hírforrások azt emelték ki, hogy a "népköztársaságok" érintetlenül hagyták az Oroszország által elcsatolt Krím ukrán státusára vonatkozó részt, úgy értelmezve ezt, hogy elismerték, a félsziget Ukrajna része.

A szeparatisták kiegészítő alkotmánymódosítási javaslatokat terjesztettek a háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - kontaktcsoport elé. A dokumentumban azt írták, hogy az általuk ellenőrzött területeknek különleges jogállást akarnak, a státus alapjait pedig külön törvényben javasolják meghatározni. Ezenkívül ragaszkodnak ahhoz, hogy maradhasson a posztján Ihor Plotnickij, a luhanszki és Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki "népköztársaság" vezetője.

Az orosz lenta.ru hírportál írásában külön hangsúlyt adott annak, hogy a kelet-ukrajnai oroszpárti erők a tavaly Oroszország által elszakított Krím félszigetet is Ukrajna részeként említik a szövegben.

Erre reagálva Vladiszlav Dejneho, a luhanszki "népköztársaság" minszki tárgyalója elmondta: a Krím helyzetével Kijevnek kell foglalkoznia, nem a kelet-ukrajnaiaknak, a félsziget hovatartozásának nincs köze a Donyec-medence státusához. Hangsúlyozta, hogy a dokumentum készítői csak kiegészítéseket tettek az ukrán alkotmányhoz, ki nem húztak belőle semmit, így maradt benne a Krím Ukrajnához való tartozására utaló rész.

Kijev egyelőre azon az állásponton van, hogy a különleges jogállást a kelet-ukrajnai területek csak azután kaphatják meg, miután tiszta, demokratikus, az ukrán jogszabályoknak megfelelő helyhatósági választásokat rendeztek a térségben.

A szakadárok tavaly november 2-án rendeztek önkényesen a két „népköztársaság" területén általános választásokat, amelyeknek eredményét Kijev nem ismerte el

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.