A szeparatisták kezében Debalceve egy része

Az ukrán védelmi miniszter kedden közölte, a szeparatisták elfoglalták Debalceve nagy részét, és hogy a vasárnap éjfélkor életbe lépett tűzszüneti megállapodás ellenére heves harcok dúltak a térségben.

„Folytatódnak a harcok, a lázadók tüzérséggel és páncélozott járművekkel támogatott csapata tovább támadja a várost, amelynek egy része a banditák keze közé került” - nyilatkozta kedden az ukrán védelmi miniszter.

A hírt – írja a BBC – a szakadárok is megerősítették. Az Interfax orosz hírügynökségnek a Donyecki Népi Köztársaság egyik szóvivője elmondta, hogy elfoglalták a rendőrség és a vasútállomás épületét. Egy másik szóvivő arról beszélt, hogy tömegesen adták meg magukat a Debalcevét védő ukrán katonák, ezt azonban az ukrán kormány határozottan cáfolja. Azt azonban megerősítették, hogy katonák egy csoportja egy támadás után fogságba esett.

Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője kedden azt mondta, Oroszország, valamint a kelet-ukrajnai szakadárok önkényesen kikiáltott luhanszki és donyecki "népköztársaságai" nem teljesítik a minszki megállapodásban rögzített tűzszünetet, ami miatt "elvész a remény a békére". A tisztségviselő szerint a Debalcevénél történtek a válság további mélyüléséhez vezetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.