A szélsőjobb négy lábon érkezik

A Marine Le Pen-féle Nemzeti Front a történetében először szerzett szenátusi helyet. Nem is egyet. Kettőt.
Szimbolikus, de szinte elvárt győzelem – írja a Le Huffington Post arról, hogy a Marine Le Pen-féle francia szélsőjobboldali Nemzeti Front két helyet is szerzett Luxemburg-palotában a vasárnapi franciaországi részleges szenátusi választásokon. Az NF képviseletében ezután Stéphane Ravier, Marseille volt VII. kerületi polgármestere és David Rachline, a szintén dél-franciaországi Fréjus első embere foglalhat helyet a testületben. Pártja történelmi sikerén kívül Rachline egy személyes rekordot is magáénak tudhat, 27 évesen ugyanis a legfiatalabb szenátor lett.
Egyre feljebb. Jean-Marine Le Pen, a pártelnöki tisztséget viselő lánya és Rachline a Nemzeti Front nyári egyetemén szeptemberben Fréjusben
Egyre feljebb. Jean-Marine Le Pen, a pártelnöki tisztséget viselő lánya és Rachline a Nemzeti Front nyári egyetemén szeptemberben Fréjusben
Eric Gaillard / Reuters

A vasárnapi megméretés tétje egyébként az volt, hogy a jobboldal – a Nicolas Sarkozy exelnök fémjelezte Népi Mozgalom Uniója (UMP) – visszaszerezheti az ellenőrzést a felsőház felett. Ez sikerült is. Öröm és haszon Franciaország számára – ünnepelte a győzelmet Jean-Claude Gaudin, az UMP szenátusi frakcióvezetője. A jobboldal három év után szerzett újra többséget a Luxemburg-palotában.

A 348 szenátusi mandátumból most 179-et írtak ki voksolásra. A választás nem közvetlen, hanem mintegy 88 ezer „nagyelektor" bevonásával rendezték meg. Az UMP eddig 168 hellyel rendelkezett a szenátusban, a párt vezetői szerint a részleges eredmények szerint 10-20 új helyet sikerült megszerezniük a baloldaltól. A jobbközépnek és a centristáknak együtt legalább hét új helyre volt szüksége az abszolút többséghez. Az utóbbi ötven évben a baloldalnak eddig csak egyszer, 2011-ben sikerült többséget szereznie a szenátusban, amely hagyományosan a jobboldal bástyájának számít.

Ami a májusban az EP-választásokat megnyerő Nemzeti Frontot illeti, a szélsőjobboldali párt színeiben politizál a legfiatalabb képviselő is. Ő a pártalapító Jean-Marie Le Pen unokája és a jelenlegi elnök, Marine Le Pen unokahúga, a 24 éves Marion Maréchal-Le Pen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.