Juncker jelölésének legitimitását kérdőjelezi meg a svéd kormányfő

Megkérdőjelezte Jean-Claude Juncker luxembourgi politikus európai bizottsági elnökké jelölésének legitimitását Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő a The Financial Times brit üzleti napilapnak adott nyilatkozatában. Arra azonban, hogy támogatja-e az Európai Unió reformjára vonatkozó brit terveket, kitérően válaszolt.

„Én és Svédország, mi megkérdőjelezzük magát a folyamatot. Nem támogatjuk az ötletet, mivel ez lehetetlenné tenné bárki más jelölését, és számos potenciális bizottsági elnököt kizárna. Ügyelni kell a különböző intézmények közötti egyensúlyra" – mondta Reinfeldt a lapnak Junckerrel kapcsolatban.

A Financial Times hétfői számában megjelent cikk szerint a svéd miniszterelnök azt szeretné, hogy a szabadkereskedelemre és az európai versenyképesség javítására összpontosító reformok határoznák meg a következő bizottság programját.

Ugyanakkor – bár London támogatja Reinfeldt terveit – a svéd kormányfő nem állt ki egyértelműen David Cameron brit kormányfő mellett, aki nyíltan elutasítja Junckert, és különböző mélyreható reformokat követel az Európai Unióban.

„Nem különösebben bölcs dolog nagyon fontos, generációkon átívelő ügyeket egyes nevekhez [jelen esetben Juckeréhez] kötni. [A reform] nagyobb és fontosabb kérdés ennél" – mondta.

Reinfeldt nem állt ki Cameronnak az EU szerződések módosítására vonatkozó követelése mellett sem. Ezt „problémásnak nevezte", és azt mondta, annak függvényében támogatja Londont, hogy az „mit ért [a szerződésmódosítás] alatt".
Reinfeldt a napokban kétnapos csúcsot tart nyári rezidenciáján Cameron, Angela Merkel német kancellár és Mark Rutte holland miniszterelnök részvételével, akikkel az EU jövőjéről fognak tanácskozni.

Merkel legutóbb egyértelműen kiállt Juncker jelölése mellett, aki a májusi európai parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot elnyert konzervatív Európai Néppárt listavezetője. Cameron arra hivatkozva utasítja el Juncker személyét, hogy a luxembourgi politikus túlságosan is föderalista nézeteket képvisel. Juncker jelölését korábban Orbán Viktor magyar kormányfő is elutasította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.