A Süddeutsche Zeitung röhög a magyar vasfüggönyön

Az ARD országos közszolgálati televízió és Süddeutsche Zeitung című liberális német lap az európai menekültválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal. – Egy bohózat – írja az utóbbi a magyar-szerb határon építendó határzárról.
Az ARD a Világtükör című külpolitikai magazinműsorának vasárnap esti adásában beszámolt a Kétfarkú Kutya Párt plakátkampányáról. Az összeállítás szerkesztője, Susanne Glass úgy vélte, hogy a plakátokon megmutatkozó "finom humor és a retorikai csipkelődés" azt a célt szolgálja, hogy "felfedje Orbán miniszterelnök politikájának támadását az emberi jogok ellen".

A Süddeutsche Zeitung a hétfői számában Cathrin Kahlweit szegedi keltezésű terjedelmes riportját közölte. A szerző szerint „egy bohózat” a kerítés, amellyel Magyarország távol akarja tartanai a menekülteket, és az „eddigi egyetlen hatása az, hogy több embercsempész és több sebesült van".

A kerítés „a megtestesülése a magyar kormány tiltakozásának Európával szemben, amely Budapest érzése szerint magára hagyta" az országot, és a kerítés egyben „fenyegető gesztus" is, amelynek az az üzenete, hogy „legyen elég a népvándorlásból, legyen elég a gazdasági menekültekből" - vélekedett a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével kapcsolatban megjegyezte: „újdonság", hogy a kormányfő nemcsak felháborodást, hanem „megértést" is kiváltott, hiszen nem csak Magyarországon erősödik a „túlterheltség érzése a sok idegen miatt, akiket ellátni, elhelyezni, integrálni és oktatni kell vagy haza kell küldeni". Ugyanakkor „abszurd módon, vagy talán éppen azért, mert a magyarok belefáradtak kormányuk harcias retorikájába, növekszik körükben a segítőkészség" - írta Cathrin Kahlweit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.