A skótok nem félnek, Anglia gazdasági válságtól tarthat

A skótokat nem fogják se olajtársaságok, se szupermarketek, se London terrorizálni – mondta ezt Alex Salmond skót tartományi kormányfő, miután a Deutsche Bank vezető közgazdásza, David Folkerts-Landau kijelentette, a szavazók és a politikusok sem voltak képesek felfogni, hogy a függetlenség milyen negatív következményekkel járhat. A közgazdász a 30-as évekbeli nagy válság kiváltó okaihoz hasonlította az esetleges skót függetlenség megszavazását.

„ Az igennel való szavazás a függetlenségre úgy vonul majd be a történelembe, mint egy politikai és gazdasági hiba. Akkora, amekkora Winston Churchill döntése volt, hogy 1925-ben a font visszatért az aranyalaphoz "- írja a BBC.

Az egykori miniszterelnök döntése deflációt, munkanélküliséget és az 1926-os általános sztrájkhoz vezető bányászsztrájkokat okozott.

Közvélemény kutatások szerint a megkérdezettek 51 százaléka szavazna nemmel és 49 százalék mondana igent a függetlenedésre. Csütörtökön még 52-48 százalék volt ez az arány.

A Yes Scotland (Igen Skócia) kampány vezetői elmondták, a hétvégén további 35 ezer önkéntes vesz majd részt 473 utcai standnál abban, hogy meggyőzzék az embereket, szavazzanak igennel szeptember 18-án.

Napokkal korábban robbant ki a botrány amiatt, hogy a Royal Bank of Scotland (RBS) Edinburgh-ból, a skót fővárosból Londonba tenné át a székhelyét. Salmond azzal vádolta meg a brit kormányt, hogy szándékosan szivárogtatta ki az információt, és a pánikkeltéssel rontani akarta a függetlenségpártiak esélyeit a közelgő népszavazáson. Sir Jeremy Heywood kabinetfőnök pénteken tagadta, hogy köze lenne a botrányhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.