„A saját gyermekeinket látjuk”

Szombaton az amerikai first lady, Michelle Obama is megszólalt az elrabolt nigériai diáklányok ügyében.

„Ahogy világszerte emberek millióit, a férjemet és engem is felháborít, hogy az éjszaka közepén több mint kétszáz lányt elvittek a saját kollégiumukból. Ezt a lélek nélküli cselekedet egy olyan terrorista szervezet hajtotta végre, amely meg akarja fosztani őket a tanulás lehetőségétzől – felnőtt férfiak, akik mindenfajta törekvést ki akarnak oltani belőlük" – ítélte el szombaton egy rádióbeszédben az Egyesült Államok first ladyje, Michelle Obama a szélsőséges iszlamista terrorszervezet, a Boko Haram három héttel ezelőtti nagyszabású emberrablási akcióját. Barack Obama elnök felesége anyák napja előtt szólalt meg, amelyet az Egyesült Államokban május második vasárnapján tartanak. Elmondta, az ügy nagy jelentőségű a számára, és felidézte annak a pakisztáni lánynak, Malala Juszufzajnak a példáját, akit a tálibok fejbe lőttek csak azért, mert a Szvat-völgy hétköznapjairól és a lányok tanuláshoz való jogának a nehézségeiről írt blogot. „Ezekben a lányokban Barack és én is a saját lányainkat látjuk, az ő reményeiket és az ő ambícióikat, és csak elképzelni tudjuk, mekkora lehet most a családjuk fájdalma" – mondta Michelle Obama abban a rádióbeszédben, amelyet egyébként minden héten hagyományosan az elnök számára van fenntartva.

A first ladyre nem jellemző, hogy megszólaljon külpolitikai kérdésekben. Az eddigi hat év alatt, amelyet a Fehér Házban töltött inkább olyan programokkal foglalkozott, mint a gyermekek elhízása elleni küzdelem vagy az amerikai veteránok és a családjuk támogatása. Ezt a csendet márciusban törte meg, amikor a férje nélkül egy hétre elutazott Kínába, ahol a mindenki számára hozzáférhető oktatásért szólalt fel, az egyetemi előadásaiban pedig felhívta a figyelmet, hogy a szólásszabadság és a cenzúra nélküli internet alapvető jog. Most azonnal a diáklányok megtalálására indított nemzetközi online kampány, a BringBackOurGirls egyik arca lett.

A Boko Haram április 15-én rabolt el 276 lányt az északkeleti Borno szövetségi államban lévő Chibok egyik lányiskolájából. A helyi hatóságok és a hadsereg azóta sem találta meg őket, a Boko Haram nevében pedig a főparancsnok, Abubakar Shekau jelentkezett, hogy „a piacon" fogja eladni a lányokat. Sorsukról annyit tudni, hogy az éjszaka közepén érkező iszlamista szélsőségesek úrrá lettek a biztonságiakon, a lányokat kiparancsolták az ágyból, teherautókra rakták őket, és eltűntek velük a kameruni és a csádi határon fekvő dzsungelben. Eredetileg 329 lányt hurcoltak el, de ötvenháromnak sikerült megszöknie. Korábbi információk szerint a lányok között volt, akit szélsőséges iszlamisták fejenként 12 dollárnak megfelelő összegért feleségül vettek.

Az emberrablási akció először abban a Nigériában keltett hatalmas felhördülést, ahol a hatósági tehetetlenség miatt napról napra százak vonultak ki tüntetni az abujai utcákra. Goodluck Jonathan elnök a héten amerikai, brit, francia és kínai segítséget kért a diáklányok felutatásához, és ezt az Egyesült Államoktól már meg is kapta. Amerikai szakértők egy csoportja már Nigériában van rájönni, hogy a Boko Haram hol rejtegeti a diáklányokat. A fogylyokat a szélsőséges iszlamisták állítólag két csoportra osztották. A szivárgó információk szerint az egyik a csádi, a másik a kameruni határon lehet valahol.

A héten egyébként kiderült, hogy Shekau előre szólt az emberrablási akcióról, amelyet válasznak szánt arra, hogy a nigériai hadsereg a szélsőséges iszlamisták feleségeit és általában a családjukat zaklatja Bornóban és két másik szövetségi államban néhány hónapja rendkívüli állapotot hirdettek ki a Boko Haram elleni harc miatt.

A vihogó terrorista

Annak ellenére, hogy a 276 lány elrablása miatt pillanatnyilag Abdulbakar Shekau az első számú közellenség Nigériában és az egész világon, a Boko Haram főparancsnokáról meglepően kevés, amit tudni lehet. A születési helye, a nigeri határnál fekvő hasonnevű város biztos, az időpontja – az amerikai külügyminisztérium szerint 1965,1966 vagy 1975 – viszont már nem. Első számú vezér a szélsőséges iszlamista terrorszervezet alapító főparancsnokának, Mohammad Yusufnak a halála után, 2009-ben lett. Yusuffal és a Boko Haram még 700 tagjával a nigériai biztonsági erők 2009-ben végeztek, amire Shekau bosszút ígért, és ezt az ígéretet be is váltotta. A Boko Haram merényleteiben és támadásaiban öt év alatt háromezer ember halt meg. (Nem mintha korábban – mondják a rossznyelvek – Yusuf kordában tudta volna tartani a kegyetlenségéről hírhedt második emberét.) Shekau egyébként több nyelven – a videón is használt hauszául, fulaniul, kanuriul és arabul – is beszél, amit a Bornóban végzett egyetemi szintű iszlám vallási tanulmányok alatt szedett magára, angolul viszont nem tud. Kényesen ügyel a személyes higiénéjére, szeret rejtőzködni – rengeteg ál- és felvett neve, a szakértők szerint pedig minimum egy dublőre van –, és nagy túlélőnek számít: 2012 szeptemberében majdnem végeztek vele egy hatnapos csecsemő névadási ceremóniáján, de egy láblövéssel sikerült elmenekülnie. Ekkor csak a feleségét és a három gyermekét kapták el. Bár a nigériai hadsereg időről időre a nyilvánosság elé állt azzal, hogy sikerült likvidálni, egy-egy ilyen bejelentés után nem sokkal videón jelentkezik tudatni, hogy él, és gúnyt űzni a hatóságok impotenciájából. Egy Abuja és a Boko Haram közötti közvetítő szerint Shekau egyszerűen őrült. „Ő tényleg azt hiszi, hogy rendben van megölni valakit csak azért, mert az a valaki nem ért egyet vele” – mondta erről a közvetítő, és ami azt illeti, az általa említett őrületben lehet valami, hiszen a videón Shekau szinte vihogva mondja, miért zajong most mindenki ezért a 276 diáklányért, hiszen ők úgyis csak nyugati oktatásban vettek részt. (A Boko Haram szó szerint azt jelenti, hogy a nyugati oktatás tiltott.) Csak az Egyesült Államokban hétmillió dolláros vérdíj van kitűzve a fejére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.