A saját munkáját is ostorozta az ukrán elnök

Petro Porosenko kijelentette: elégedetlen a kormány, a parlament, sőt saját maga teljesítményével is. Az államfő ezt a parlament csütörtöki plenáris ülésén, Ukrajna 2015-ös kül- és belpolitikai helyzetéről tartott évértékelésében fejtette ki.

Szavai szerint mivel a nép nem elégedett a vezetés munkájával, ő maga sem lehet az. "Közös feladatunk, hogy megkétszerezzük, megháromszorozzuk erőfeszítéseinket a változás érdekében" - hangoztatta.

A hatalmi ágak hatékony közös munkájának köszönhető eredménynek nevezte ugyanakkor azt, hogy sikerült Ukrajnában elkerülni az államcsődöt, és stabilizálni az ország makrogazdasági helyzetét, megfékezni a valutapiacon kialakult pánikot, valamint időben kifizetni a béreket és a nyugdíjakat.

Az elnök leszögezte: Kijevnek augusztus végéig minden technikai feladatot meg kell oldania annak érdekében, hogy az Európai Unió 2016-ban megadja a vízummentességet Ukrajnának. Megjegyezte, hogy az ezzel összefüggő munkát személyesen fogja felügyelni.

Bejelentette, hogy menesztette hivatalából Szerhij Radutnijt, az állami migrációs szolgálat vezetőjét, mert Ukrajna európai partnerei több ízben jelezték elégedetlenségüket a tisztségviselő munkájával. Közölte továbbá, hogy a közeljövőben az ügyészségnél is komoly személyi változtatásokat, illetve leépítéseket készül végrehajtani.

A kelet-ukrajnai helyzetre térve hangsúlyozta: továbbra is "óriási" a veszélye annak, hogy a szakadárok orosz segítséggel széles körű offenzívát indítanak. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna területén 14 orosz harci alakulat tartózkodik, legénységük létszáma pedig meghaladja a kilencezret. Szavai szerint a szakadárok továbbra is rendszeresen kapnak utánpótlást Oroszországból, nemcsak élelmiszert és lőszert, hanem a legújabb fegyverekből és modern haditechnikai eszközökből is.

Az előző napi marjinkai összecsapásról szólva az elnök megállapította, hogy az ukrán hadsereg "megfelelő" választ adott az ellenség támadására. Értesítette közben Ukrajna nemzetközi partnereit arról, hogy az ukrán hadsereg a minszki megállapodás alapján hátrébb vont nehéztüzérségi fegyvereit visszavezényelte a frontvonalhoz, és visszaverte az "orosz katonaság" támadását.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes egyik szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy felderítési adatok szerint előző nap, a Donyeck környékén lévő, ukrán ellenőrzésű Marjinkánál komoly veszteségeket szenvedtek a támadók: mintegy 80 fegyveres vesztette életét, több mint 100 megsebesült, és 10 páncélozott járművük semmisült meg.

Porosenko beszédében kijelentette még, hogy Kijev kész a Donyec-medence megszállt területeivel szemben alkalmazott gazdasági korlátozásait megszüntetni, amint helyreáll az ukrán ellenőrzés az orosz határon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.