A román elnök megvétózta az áfacsökkentést

Nem hirdeti ki az áfacsökkentést is magába foglaló új adótörvénykönyvet a román elnök. Klaus Johannis pénteken közölte döntését, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság bírálataira hivatkozva.

A jogszabály szerint januártól 24-ről 19 százalékra csökkenne az áfa Romániában. Az államfő jelezte: elvileg jónak tartja az adócsökkentés gondolatát, de hiányol egy olyan hatástanulmányt, amely szavatolná, hogy a lépés nem borítja fel a költségvetési egyensúlyt.

Az alkotmány szerint a román államfő mindössze egyetlen alkalommal küldhet vissza egy törvényt a parlamentnek, másodszorra köteles kihirdetni akkor is, ha a törvényhozás a korábbi azonos formában fogadja el. Johannis ily módon nem akadályozhatja meg az adótörvénykönyv hatályba lépését, de hátráltatja az alkalmazását.

Victor Ponta román miniszterelnök Facebook-oldalán reagált az elnök bejelentésére. Emlékeztette az elnököt, hogy az üzleti szférával is egyeztetett törvényt egyhangúlag fogadta el júniusban a bukaresti törvényhozás. – A döntés célja elgáncsolni a gazdaságot, a kormányt és az országot, bármilyen áron – vélekedett a kormányfő, rámutatva, hogy ezt tette a decemberben leköszönt előző államelnök, Traian Basescu is. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Johannis „egy, az országhatárokon kívül hozott döntést alkalmaz”, amit még Basescu sem tett soha.

Ponta szerint az államfő döntése azért is visszás, mert az áfa 19 százalékra való csökkentése szerepel Johannis elnöki programjában is, illetve a parlamenti vita során liberális módosító indítványként került be az adótörvénybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.