A Reuters szerint Navracsics a vámügyet kapja

A brit hírügynökség megszerezte az aktuális listát a holnapi nagy bejelentés előtt.
Vámügyi biztos lehet Navracsics Tibor az új Európai Bizottságban – derül ki abból a nem hivatalos listából, amelyet a Reuters szerzett meg kedden. A jelenleg még külügyminiszter Navracsicsról korábban felröppent a hír, hogy esetleg a fejlesztési vagy a kereskedelmi portfóliót kapja, de ez utóbbiról a lehetőséget megszellőztető Finanacial Times is azt írta, hogy túl nagy falat lenne a számára.

Bár Jean-Claude Juncker bizottsági elnök hivatalosan csak holnap délben áll a nyilvánosság elé a végleges döntéssel arról, melyik ország jelöltje melyik területet kapja, a Reuters által kiszivárogtatott lista hűen tükrözi ígéretét arról, hogy az új Európai Bizottságban a nők fontos posztokat kapnak. A román Corina Cretu a regionális politikáért, Cecilia Malmström volt belügyi biztos az igazságügyért, a lengyel Elzbieta Bienkowska pedig a belső piacért felelhet ezután.

A kulcspozíciónak számító kereskedelem és a versenypolitika Németországhoz, illetve Belgiumhoz kerül. Az előbbit a jelenleg még energiaügyi biztos Günther Oettinger, az utóbbit Marianne Thyssen képviseli majd a Juncker-bizottságban. A gazdasági és monetáris politikai portfólió francia kézbe, Pierre Moscoviciéba kerül majd, az energiapolitikai portfóliót pedig a brit Johnathan Hill irányítani – írja a Reuters a nagy bejelentés előestéjén nyilvánosságra hozott lista alapján.

A brit hírügynökség hangsúlyozza, hogy a lista nem végleges. és hogy a megszerzése után nem sokkal beesett információ szerint Oettinger nem kereskedelmi, hanem a digitális politikáért felelős biztos lesz a Juncker-bizottságban.

A biztosjelölteket szeptember folyamán hallgatják meg az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságai, október elején pedig az EP plenáris ülése szavaz a kinevezésükről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.