A rajtaütés után is maradnak a niger békefenntartók Maliban

Nigert nem félemlítették meg és nem hagyja el Malit, közölte az ország, miután pénteken kilenc békefenntartójukat ölték meg egy rajtaütés során a szomszéd országban.
Niger elnöke, Mahamadou Issoufou szombaton kijelentette, hogy a nyugat-afrikai ország marad Maliban és folytatja a harcot.

Pénteken motorokon érkező fegyveresek támadtak meg egy nigeri konvojt, amely az ENSZ békefenntartó missziójában vett részt az országban. A rajtaütés az eddigi leghalálosabb támadás volt az ENSZ ellen. A szervezet Mali északi részét próbálja stabilizálni, ami először tuareg harcosok, majd al-Kaidához köthető csoport ellenőrzése alá kerül a 2012-es katonai puccs után- írja az al-Dzsazíra.

Egy Franciaország által vezetett beavatkozás tavaly szétverte a harcosokat, az elmúlt időszakban azonban megnőtt az ENSZ erők elleni támadások száma. Az ENSZ főtitkár, Ban Ki-mún korábban jelentésében azt írta, felháborítja a pénteki, nemzetközi jog ellen súlyosan vétő esemény.

Az AFP hírügynökségnek egy nigeri hivatalnok azt nyilatkozta az esetet az al-Kaidához köthető Egység és Dzsihád Nyugat-Afrikában Mozgalom követte el.

A 600 fős nigeri csapat tavaly januárban érkezett Maliba. Ez volt az első veszteségük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.