A puccs vezetője lett az új miniszterelnök Thaiföldön

A főként a hadsereg tagjaiból álló ideiglenes thaiföldi törvényhozás csütörtökön megválasztotta új miniszterelnökét, a puccsot végrehajtó katonai junta vezetőjét.

A 60 éves Prajuth jövő hónapban leszerel a hadseregből, kinevezését még jóvá kell hagynia az uralkodónak, IX. Rámának (Bhumibol Aduljadedzsnek) is. A szavazást élőben közvetítette az állami televízió - írja a hirado.hu.

A kétszáz tagú törvényhozás képviselői közül mintegy százan tagjai a hadseregnek, tizenegyen pedig a rendőrség kötelékébe tartoznak. A parlament nyolcvannyolc civil tagja között egyetemi professzorok, üzletemberek, szakértők és egykori szenátorok is vannak.

A hadsereg május 22-én hajtott végre vértelen államcsínyt, amely után őrizetbe vették Jinglak Sinavatrát, az addigi miniszterelnököt, kormányának tagjait és a kormányellenes tüntetők vezetőit is. Azzal indokolták a hatalomátvételt, hogy igyekeznek megelőzni a további zavargásokat és véget akarnak vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.

A katonai hatalomátvétel előtt Thaiföldön fél éven át kormányellenes tüntetések zajlottak. A politikai felfordulásban legkevesebb harmincan meghaltak, a kormány tevékenysége megbénult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.