A pokolba kívánták Márquezt

A Nobel-díjas író a halálában is megosztja Kolumbiát.
Nemsokára együtt lesznek a pokolban – emiatt az enyhén szólva kegyeletsértő üzenet miatt háborog Kolumbia, legalábbis a dél-amerikai országnak az a fele, amelyik szeretettel emlékezik a 87 éves korában csütörtökön elhunyt Nobel-díjas íróra, Gabriel García Márquezre. Az üzenetet a jobboldali ellenzéki koalíció, az Álvaro Uribe exelnök fémjelezte Centro Democratico (CD) egyik képviselőjének. Maria Fernanda Cabala tette fel a Twitterre egy kép kommentárjaként, amelyen Márquez Fidel Castróval az oldalán mosolyog.

A pokolról szóló kívánság kisebbfajta lavinát indított el, Cabalt csak a Twitter-oldalán több százan kritizálták és fenyegették meg Erre a képviselőnő úgy válaszolt, ő soha nem kérdőjelezte meg Márquez irodalmi nagyságát, csak a markánsan baloldali politikai beállítottságával és a Castróhoz fűződő jó viszonyával van gondja, a felhördülés nyomán végül törölte is az üzenetet. Még a pártja is hivatalos közleményben határolta el magát tőle, jelezve, Márquez az irodalom csúcsára vezette Kolumbiát. A közleményt Uribe és a CD elnökjelöltje, Oscar Ivan Zuluaga nevében adták ki.

Ettől függetlenül a kirohanás ékesszólóan jelzi, hogy Márquez mennyire megosztó személyiség Kolumbiában. Nyilvánvalóan a politikai beállítottsága és a Castróval ápolt jó viszonya miatt, de a jobboldal soha nem kedvelte. A CD-nél utoljára azzal vágta ki a biztosítékot, hogy a tekintélyével beszállt a kormány és a szélsőbaloldali gerillaszervezet, a FARC között Havannában zajló béketárgyalásokba, amelyeket a CD hivatalosan élesen ellenez. (A FARC csütörtökön szintén Twitter-üzenetben siratta el Márquezt. A kolumbiai író 1996-os regénye, az Egy emberrablás története a FARC Kolumbiát évtizedeken átszaggató harcával foglalkozik.)

Márquez 1981-ben hagyta el Kolumbiát, állítólag azután, hogy kormánykörökből megtudta, a hadsereg ki akarja hallgatni az M-19 nevű, forradaalmi szocializmust hirdető gerillaszervezet képviselőivel fenntartott kapcsolatai miatt. A gyakori alkalmi látogatáson túl soha többé nem tért vissza a hazájában élni. Azután, hogy a menekülése után egy évvel, 1982-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat, Belisario Betancur akkori kolumbiai elnök megpróbálta visszacsalogatni egy európai nagyköveti poszttal, de ezt Márquez nem fogadta el. Vándorló, nosztalgiázó kolumbiai vagyok – mondta magáról. Haláláig főleg Mexikóban – Mexikóvárosban – élt.

A jobboldal mellett nem feltétlenül rajong mindenki Márquezért a szülőföldjén, Aracatacában sem. A tikkasztó hőségéről ismert 45 ezres városka – írja az AP – egyszerre ihlette és taszította az írót. Ez a Száz év magány képzeletbeli városán, Macondo leírásain is látszik, az érzés pedig gyakorta kölcsönös volt. Aracatacát most ugyan elárasztja a tömeg a háromnapos hivatalos gyász miatt, de a helyiek között van, aki inkább haragszik. A leginkább azért, mert a hatalmas vagyona ellenére Márquez soha egy árva centavót sem adott a szülővárosának. Így arra a vízvezetékre sem, amelyre Aracatacának égető szükség lenne, és amely a több avatási ceremónia ellenére máig, az évek múltán sem készült el. Sokak szemében hasonlóan visszatetsző húzás volt, hogy amikor a szülőházát 2006-ban múzeummá alakították, a terveket megnézni hajlandó volt, de a 350 ezer dollárba kerülő felújításhoz anyagilag hozzájárulni már nem.

Nem elég, hogy feltette Aracatacát a térképre? – kérdezik eközben viszont azok, akik megbocsátanak mindezért. Egyikük, a most 91 éves Betancour szerint politikai nézeteitől függetlenül Márquez mindig Kolumbia békéjéért és az eredeti foglalkozásáért, az újságírásért dolgozott. Akkor is, amikor a 1998-ban dobpergés és fanfárok nélkül megvette a Cambio című lapot, újságírók generációinak a jövőjét biztosítva, és később is, amikor összehozott egy alapítványt újságírók képzésére szerte Dél-Amerikában.

Márquez hamvai hétfőig Mexikóvárosban lesznek kiállítva. Aracataca polgármestere azt szeretné, ha a hamvakat ezután a városka kapná, de még az is előfordulhat, hogy Mexikó és Kolumbia megosztozik rajtuk. Ezt Jose Gabriel Ortiz, Kolumbia mexikói nagykövete vetette fel pénteken. Márquez családja egyelőre nem nyilatkozott az ötletről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.