A poklok poklát járták meg, de szabadok a diáklányok

Csütörtökön újabb, a Boko Haram által 2014. április 14-én Chibok városának lányiskolájából elrabolt lány került elő. A körülményekhez képest jól van, kórházban ápolják.

Csütörtökön Borno államban 96 nőt és gyereket mentettek ki a Boko Haram karmai közül – köztük Serah Lukát, aki a chiboki lányiskola növendéke volt – írja a Guardian.

A nigériai hadsereg szóvivője közölte, a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet 35 tagjával végeztek a csütörtöki műveletek során. A lányt kórházba szállították, állapotáról azonban részleteket nem közöltek.

Ő a második chiboki lány, aki a héten kerül elő. Kedden találták meg Amina Ali Darsha Nkekit, négy hónapos gyermekével és férjével, aki feltételezhetően a Boko Haram tagja. A lány csütörtökön találkozott Muhammadu Buhari nigériai elnökkel, és közös sajtótájékoztatót tartottak. A fiatal lány próbálta elrejteni arcát kendőjével a kamerák elől. Buhari a lehető legjobb egészségügyi és pszichológiai ellátást ígérte a leányanyának, hogy mielőbb folytathassa tanulmányait. „Egyetlen lánynak sem szabadna gyerekházasság áldozatául esnie, minden gyereknek megvan az oktatáshoz való joga és hogy ő döntse el, milyen életet szeretne élni” – nyilatkozta az elnök, aki ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz, hogy a még hiányzó 2017 lány nyomára bukkanjanak.

Sajtóértesülések szerint Nkeki azt mondta, a chiboki lányok mind a Boko Haram ellenőrzése alatt álló Sambisa erdőben vannak, hat embert kivéve, akik épp abban az akcióban vesztették életüket, amely során Nkeki megmenekült. Ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg.

Az elmúlt években több szemtanú is arról számolt be, hogy a Chibokból elrabolt lányokból a fegyveresek gyilkológépet faragnak, többségük áttért az iszlámra, némelyikük pedig kegyetlenebb, mint férje.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.