A pártelnöki széket kérte, hogy kihozza a kollégákat a börtönből

Sorra esnek áldozatul a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezető politikusai. Hétfőn Dan Sova szenátort, az alakulat szóvivőjét idézték be, hogy közöljék vele: vizsgálat indult ellene befolyással való üzérkedés gyanújával.
Sova állítólag megállapodást kötött a múlt héten korrupció miatt lebukott Viorel Hrebenciuc képviselővel, miszerint segít úgy módosítani törvényeket, hogy kedvezőtlen ítélet esetén utóbbi megússza a börtönt.

Hrebenciuc egyebek közt az amnesztiáról és az elnöki kegyelem gyakorlásáról szóló jogszabály módosítását kérte jogász kollégájától. Az alku kiterjedt a szintén múlt héten két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt Miron Mitrea volt szállítási miniszterre is. Cserébe Sova nem kevesebbet kért, mint a pártelnöki széket, úgy gondolhatta, hogy a román politika nagy „bábosaként" számon tartott Hrebenciuc meg tudja szerezni neki a szociáldemokrata vezetők támogatását arra az esetre, ha a jelenlegi pártelnököt, Victor Pontát november 16-án államfővé választják.

Hrenbenciuc ellen október 15-én indult eljárás negyvenezer hektár erdő jogtalan visszaszolgáltatása ügyében. A két politikus közötti tárgyalásra – az amnesztiatörvény módosításáról – két nappal később, október 17-én került sor. Sova állítólag azt mondta, hogy kényes kérdésről lévén szó nem személyesen kezdeményezi a törvénymódosítást, viszont eléri, hogy az igazságügyi minisztérium tegye meg a megfelelő lépéseket – írta ügyészségi forrásokra hivatkozva a Mediafax hírügynökség.

Egyébként Hrebenciuckal együtt Ioan Adam szociáldemokrata képviselő és a párt szenátusi frakcióvezetője, Ilie Sarbu is lebukott a visszaszolgáltatási ügyben. Utóbbi nem más, mint Victor Ponta miniszterelnök apósa.

Az ügyészség pénteken kérte a parlament hozzájárulását Hrebenciuc és Adam előzetes letartóztatásához. A két törvényhozó mentelmi jogának felfüggesztéséről várhatóan szerdán szavaznak a bukaresti honatyák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.