A lehető legrosszabbkor tárgyalták a palesztin államiság ügyét

Spanyol képviselők egy vita során sürgették a kormányt, hogy törvényben fogadja el a palesztin állam elismerését.
A jobbközép kormánypárt – amelynek abszolút többsége van a parlament alsóházában – a vita előtti utolsó utáni pillanatban terjesztette be az eredeti szöveget jelentősen gyengítő módosítását az ellenzéki Szocialista Munkáspárt által kezdeményezett, kötelező erővel nem bíró indítványához. Ebben a szocialisták sürgették a kormányt, hogy az végre hivatalosan is ismerje el a palesztin állam létezésének jogát – számol be a Reuters.

A vitára szerencsétlen módon éppen kedden került sor, amikor egy jeruzsálemi zsinagógában brutális gyilkosság történt. Két palesztin férfi húsvágó bárdokkal és fegyverekkel kegyetlenül kivégzett négy imádkozó rabbit.

Jose Manuel Garcia-Margallo spanyol külügyminiszter szerint a módosított határozat végleges formájában már kevéssé jelentőségteljes, pedig – ahogy fogalmazott – „gyorsan kellene cselekedni, mert különben kifutunk az időből, és a két-állam megoldás megvalósítása ellehetetlenül."

A szocialista párt azután kezdeményezte a spanyol elismerést, hogy arra a brit és az ír parlament is felszólította saját kormányát. Svédország balközép kormánya röviddel hivatalba lépése után bejelentette, hogy az ország elismeri a palesztin államot. Hírek szerint az ügyet már a francia parlament is napirendjére tűzte.

Ezek a változások annak tudhatóak be, hogy az Európai Unió államai nemtetszésüket fejezték ki Izrael telepítési programjának folytatása miatt. Az eseményekre szintén jelentős befolyással bírt az Egyesült Államok által vezetett béketárgyalások összeomlása.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivőjén keresztül fejezte ki nemtetszését a spanyol fejlemények kapcsán.
„Az olyan egyoldalú megmozdulások, mint amin a spanyol parlament fáradozik, semmi jóval nem kecsegtetnek, sőt inkább gátolják a palesztin partnereinkkel folytatandó tárgyalásaink sikerességét, egyébként pedig az időzítés is a lehető legrosszabb" – nyilatkozta Emmanuel Nahshon izraeli külügyi szóvivő.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök üzenetben fejezte ki együttérzését a teljes spanyol nemzet nevében a jeruzsálemi támadások kapcsán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.