A pápától függ, megtudjuk-e, hogy döntöttek a püspökök

A pápa dönt arról, hogy a családról szóló rendes püspöki szinódus eredményeit összefoglaló záródokumentumot azonnal nyilvánosságra bocsátja-e, vagy sem - közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő hétfőn a szinódus második hetét megnyitó sajtótájékoztatón.

Az október 4-én kezdődött XIV. rendes püspöki szinódus munkáját összefoglaló záródokumentumról (relatio finalis) október 24-én szavaznak a tanácskozáson résztvevő püspökök.

A záródokumentumot átadják Ferenc pápának és az egyházfő dönt a sorsáról. "Ha a pápa azt kéri, hogy bocsássuk nyilvánosságra, mi közölni fogjuk a dokumentumot, ahogyan tavaly is történt" - jelentette ki Federico Lombardi, arra utalva, hogy a tavalyi rendkívüli szinódus záródokumentumát a tanácskozás végén azonnal publikálták.

Az egyházfő úgy is dönthet, hogy a záródokumentumot csak később hozzák nyilvánosságra, vagy egyáltalán nem, mivel az esetleg egy, a szinódust követő apostoli buzdítás része lehetne.

Federico Lombardi azzal a levéllel kapcsolatban is nyilatkozott, amelyet az olasz sajtó értesülései szerint 13 bíboros még a szinódus kezdete előtt intézett Ferenc pápához. A levél aláírói azt kérték az egyházfőtől, hogy ne a szinódust előkészítő munkadokumentum (instrumentum laboris) képezze a záródokumentum alapját, hanem minden egyes kérdésben szavazás döntsön arról, mi kerüljön be a szinódust záró dokumentumba. A levél megkérdőjelezte azt is, hogy a záródokumentumot összeállító bizottság tagjait nem a szinódus szavazta meg.

Emellett szorgalmazta, hogy a családról szóló püspöki tanácskozást ne az elvált és újraházasodott hívőkkel kapcsolatos doktrinális probléma uralja. Lombardi atya kijelentette, hogy nincsen tudomása ilyen levélről.

A levél állítólagos aláírói közül többen tagadták, hogy nevüket adták volna hozzá, közöttük Angelo Scola milánói érsek és André Vingt-Trois párizsi érsek is.

Az MTI úgy értesült, hogy a levélírók között feltüntetett Erdő Péter bíboros is cáfolta, hogy csatlakozott volna az aláírókhoz.

Az európai püspöki konferenciák tanácsa (CCEE) közleményben tisztázta, hogy a levélírók között feltüntetett Erdő Péter bíboros cáfolja, hogy csatlakozott volna az aláírókhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.