A Nyugat-Balkán felé is nyitna Szijjártó

Magyarországnak elemi érdeke, hogy a Nyugat-Balkán országainak európai uniós integrációja felgyorsuljon, ezért Magyarország a közeljövőben intenzívebbé teszi gazdaságdiplomáciai jelenlétét a Nyugat-Balkánon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pozsonyban. 

Szijjártó Péter ezt a visegrádi négyek és a Nyugat-Balkán (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia és Koszovó) országainak külügyminiszteri szintű találkozójának második, befejező napján mondta a magyar közmédiának nyilatkozva.

– Szellemiségben és mentálisan elsősorban a közép-európai polgárok állnak legközelebb az unióba készülő államokhoz és az ottani emberekhez, ezért nagyobb az empátiánk is irántuk. Ilyen alapon is sokat segíthetünk és segítünk is nekik integrációs törekvéseikben – mondta Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője a találkozót követő nemzetközi sajtótájékoztatón.

Az eszmecserén részt vett Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter. A vendéglátó tárcavezető bevezetőjét azzal folytatta, hogy a mostani tárgyaláson is kiderült: az érintett államok uniós integrációjának nincs alternatívája. Ugyanakkor óvott a túlzott derűlátástól, s utalt azokra a brüsszeli álláspontokra, amelyek szerint az EU további bővítése legfeljebb öt év múlva képzelhető el.

– Tegyünk meg mindent közösen azért, hogy egy vagy több nyugat-balkáni ország fél évtized és egy nap elteltét követően elérhesse ezt a célját – tette hozzá a szlovák külügyér. Aki a továbbiakban bejelentette, hogy a Visegrádi Alaphoz hasonlóan létrehozzák a balkáni országok együttműködését, egymás megismerését elősegítő alapot, amelynek székhelye Tirana lesz, s amelyet a visegrádiak 70 ezer eurós kezdő tőkével támogatnak.

A visegrádi négyek tárcavezetői csütörtök esti tanácskozásukról ugyancsak pénteken közleményt adtak ki, amelyben hangsúlyozták, hogy az ukrajnai választásokat követően az új kijevi vezetéssel készek az intenzív együttműködésre. Határozottan támogatják a független, demokratikus, stabil, korszerű és sikeres Ukrajna kiépítését, amelyben tiszteletben tartják minden nemzet, etnikai, nyelvi és vallási közösség jogait. Polgárainak pedig legyen joguk saját jövőjükről dönteni.

Egyúttal kiállnak az unió politikája mellett, amely nem ismeri el a Krím félszigetnek az Oroszország általi törvénytelen bekebelezését. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Donbassban tervezett helyi előrehozott választásokat csak az ukrán törvények alapján lehet megtartani.

A dokumentum további részében a visegrádi külügyminiszterek hangsúlyozzák, hogy az ukrajnai válság békés rendezését kizárólag az ország területi egységének, továbbá a minszki egyezmény tiszteletben tartásával, valamint az Orosz Föderáció konstruktív szerepvállalásával lehet elérni. Ebben a folyamatban kulcsfontosságú feladat hárul az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetre – mutattak rá a visegrádi tárcavezetők.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.