A nő, aki allergiás a vízre

Nehéz elképzelni, de vannak emberek, akik számára a vízivás vagy a zuhanyozás gyötrelem: égő, viszkető kiütéseik lesznek, azt élik meg, mintha alaposan megcsípte volna őket a csalán és emellett még szénanáthásak is lennének. A BBC érzékletes cikkben számol be egy Rachel nevű nő esetéről, aki vízallergiában szenved, pontosabban a nagyon ritka aquagenic urticaria nevű betegségben, aminek az a tünete, hogy a víz a bőrrel érintkezve kiütéseket, marásokat okoz.

Rachel nem végezhet olyan hétköznapi tevékenységeket, mint például a mosogatás, víz helyett legtöbbször tejet iszik, mert az kevésbé erős reakciót vált ki, hetente csak egyszer zuhanyozik és igyekszik kerülni minden olyan tevékenységet, amitől megizzadhat – ugyanis saját izzadsága is kimarja a bőrét. Esős időben pedig egyáltalán nem hagyja el a lakását.

Pontosan nem tudni, mi okozza ezt a nagyon ritka betegséget, és bár létezik egy gyógyszer, ami talán hatásos lehet, kutatások sem igazán folynak az ügyben, mert annyira kevés embert érint a betegség, hogy nincs olyan gyógyszergyártó, amelyiknek megérné ezzel foglalkozni.

Ha mégis sikerülne megtalálni a gyógymódot a bajára, Rachel két álmát váltaná valóra: elmenne uszodába és táncolna az esőben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.