A nép gyermeke nem jutott be a második fordulóba

A részleges eredmények – csaknem kilencven százalékos feldolgozottság – tanúsága szerint Brazíliában a jelenlegi államfő, Dilma Rousseff megnyerte vasárnap az elnökválasztást, de a várakozásoktól eltérően nem a fő riválisának tartott Marina Silvával kell megküzdenie a posztjáért a két hét múlva következő második fordulóban.
A munkáspárti (PT) Rousseff a voksok 40,5 százalékával áll az élen, és mivel nem szerezte meg az abszolút többséget, második fordulóra kényszerül, de nem az fő riválisaként említett szocialista (PSB) Marina Silvával, hanem a mögötte 35,5 százalékkal második – egyébként szociáldemokrata (PSDB) – kihívójával, Aécio Neves szenátorral. A kampány utolsó előtti pillanatáig a felmérések még azt sugallták, hogy Rousseff Silvát viszi magával a második fordulóba, aki 21 százalékon áll.
Silva (középen) kampánya kifulladt a végére
Silva (középen) kampánya kifulladt a végére
Odair Leal / Reuters

Brazíliában ma 142 millió ember adta le a voksát. Mivel az elnökválasztás elektronikusan zajlik, az eredmény nemsokára meg is lesz. 18 és 70 éves kor között mindenkinek kötelező szavazni.

Az 56 éves Silva környezetvédelmi volt miniszter az előző elnök, Ignácio Lula da Silva kormányában, amelynek Rousseff a bányászati és az energiaügyi tárca vezetője volt. A kampányban amelybe a PSB eredeti jelöltjének, a Eduardo Camposnak az augusztusi halála után szállhatott be – a nép gyermeke szerepét játszotta, amit joggal tehetett, hiszen végletesen szegény sorból küzdötte fel magát, és 16 éves koráig írni sem tudott. A kampánya főleg a megújulóenergia-források népszerűsítéséről és az erdőirtás elleni fellépésről szólt, és működött is, mígnem összeomlott egy negatív reklámhadjárat alatt, amely köpönyegforgatással vádolta meg olyan kérdésekben mint az adózás vagy a melegházasság.

Silva 2010-ben egyszer már nekifutott az elnökválasztásnak, de az akkor újonnan alapított Zöld Párt színeiben is csak a harmadik helyen végzett az első fordulóban és így kiesett a további küzdelemből. Mint most, akkor is sokan bírálták a vélt vagy valós tapasztalansága miatt.

Neves a feleségével szavazás után. Stabilabb kihívónak tűnt az utolsó pillanatokban összeomló Silváház képest
Neves a feleségével szavazás után. Stabilabb választásnak tűnt az utolsó pillanatokban összeomló Silváház képest
Washington Alves / Reuters

Ami Nevest illeti, ő a nyolcvanas évek egyik kedvelt politikusának, Tancredo Nevesnek az unokája. Mielőtt 2010-ben szenátorrá választották volna, hét éven át Minais Gerais szövetségi állam kormányzója volt. Pártja 1995 és 2002 között kormányozta Brazíliát, akkor, amikor évtizedek óta növekvő inflációnak és pénzügyi instabilitásnak véget vető reformokat hajtottak végre a latin-amerikai országban.

Silva Az elnökválasztás második fordulóját október 26-án tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.