A németek ma is folyosítják a spanyol náci önkéntesek nyugdíját

A spanyol diktátorral, Franisco Franco tábornokkal kötött megállapodás alapján Németország ma is folyósít nyugdíjat azoknak a fasiszta önkénteseknek, akik jelentkeztek, hogy harcolnak a Führer oldalán - derült ki.

Közel 100 ezer eurójába kerül a német adófizetőknek az egykori harcosok és özvegyeik, illetve árváik ellátása évente a baloldali Die Linke szerint. A párt – írja a The Local német kiadása – most nyújtott be egy kérdést az üggyel kapcsolatban a Bundestagnak.

„Még ha ez az összeg kicsinek tűnik is, botrány, hogy a kormány egészen a mai napig önként fizet kártérítést azoknak az embereknek, akik harcoltak a nácik oldalán a szovjetek ellen" - nyilatkozta a portálnak Andrej Hunko, a Die Linke parlamenti képviselője.

Több mint 47 ezer spanyol jelentkezett a Blaue Divisionba, vagyis Németország „Kék Hadosztályába” és csatlakozott önkéntesként az 1941 és 1944 között Németország keleti frontján a szovjetek ellen harcoló náci csapatokhoz.

A nyugdíjról szóló megállapodást 1961-ben kötötte Konrad Adenauer német kancellár Francóval arról, hogy a Blaue Divisionban harcoló katonáknak, az özvegyeiknek és árváiknak nyugdíjat juttat az állam. Tavaly az erre fordított összeg elérte a 107 352 eurót, ami összesen 41 veterán, nyolc özvegy és egy árva közt oszlik meg. Spanyolország cserébe megígérte, hogy életjáradékot fizet a polgárháborús Spanyolországot 1936 és 1939 között bombázó, Hitler Condor légiójában harcoló katonák özvegyeinek. Ők bombázták le a Picasso monumentális festményén is megörökített baszk várost, Guernicát.

„Az Adenauer által aláírt megállapodás napjainkig érvényben van és eddig nyilvánvalóan egyetlen kormány sem kérdőjelezte meg. A ragaszkodásnak ehhez a szerződéshez politikai jelentőséget visel, és ezért meg kell szüntetni ezt a megállapodást" - jelentette ki Hunko.

Hasonlóan nyilatkozott Jon Inarritu, a baloldali baszk párt, az Amaiur parlamenti képviselője  is. Szerinte szégyen, hogy a német kormány még mindig fizet a náci önkénteseknek, ami ráadásul  ellentétes az Európai Unió előírásaival és meggyalázza a fasizmus áldozatainakaz emlékét. „Az volt a benyomásom, hogy Németországnak teljesen más a hozzáállása a történelmi emlékezet és a fasizmus elutasításnak kérdéseiben" – tette hozzá a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.