A németek és a spanyolok az USA-ra és Oroszországra várnak

Az Egyesült Államok és Oroszország részvétele nélkül nem képzelhető el a béke megteremtése Szíriában - állapította meg a spanyol és német külügyminiszter madridi megbeszélésén pénteken.

José Manuel García-Margallo és Frank-Walter Steinmeier egyetértettek abban, hogy a két nagyhatalomnak együtt kell fellépnie a közös ellenséggel, a "Szíriában megtelepedett terrorista szervezetekkel" szemben.

A német külügyminiszter közvetlen felhívást intézett Washingtonhoz és Moszkvához, hogy mélyítsék el a párbeszédet, amelyet "beárnyékolt" az orosz fegyveres beavatkozás. Hangsúlyozta, hogy a két ország közreműködése feltétlenül szükséges, de nem elegendő a szír békéhez.

"Harcba kell szállni a terroristákkal, de nem szabad elfeledkezni a politikai folyamatról sem" - mondta. Hozzátette, a nemzetközi közösségnek politikai és morális kötelessége keresni a megoldást.

José Manuel García-Margallo szerint most nagyobb szükség van a tűzszünetre Szíriában, mint eddig bármikor, és szükség van minden érdekelt fél közreműködésére is a béke megteremtésében. Példaként említette Törökországot és Iránt az Egyesült Államok és Oroszország mellett.

"A cél elindítani az átmenetet egy új világi állam felé, amely tiszteletben tartja a különböző etnikai és vallási csoportokat - mondta. Véleménye szerint kétséges, hogy Bassár el-Aszad szír elnöknek része lehet a válság végleges megoldásában, és az államfő része lehet Szíria jövőjének.

A találkozón szóba került Katalónia is, ahol szeptember 27-én parlamenti választásokat tartottak, és a Spanyolországtól való elszakadást szorgalmazó párttömörülés nyert.

A német külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: mint európai azt szeretné, ha Európa még inkább összetartana, és a határok mindinkább elvesztenék jelentőségüket. "Nincs szükségünk újabb határokra."

A Volskswagen-csoportot érintő hamisítási botránnyal kapcsolatban - 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóba olyan szoftvert telepítettek, amely manipulálja a gázkibocsátási értékeket - Steinmeier sürgette az ügy gyors, alapos kivizsgálását, a felelősök felkutatását és egy terv kidolgozását az ügyfelek kártalanítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.