„A németek elképzelhetetlen mértékű szenvedést okoztak a lengyeleknek”

Csak Oroszországgal együtt lehet fenntartani hosszú távon Európa biztonságát, ezért Moszkvával párbeszédet kell folytatni - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön a dél-lengyelországi Krzyzowában.
Angela Merkel Helmut Kohl volt német kancellár és Tadeusz Mazowiecki néhai lengyel miniszterelnök történelmi találkozójának és az 1989. november 12-én a német-lengyel kiengesztelődésért ott bemutatott szentmise 25. évfordulójának alkalmából látogatott a városba.

A német-lengyel történelmi viszonyról beszélve Merkel kijelentette, hogy a németek „elképzelhetetlen mértékű" szenvedést okoztak a lengyeleknek. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelenleg Lengyelország és Németország kiáll a biztonság és a szabadság mellett. „Ennek fontosságát különösen most, az ukrajnai válsággal szembesülve láthatjuk" - tette hozzá.

Az ukrán válsággal kapcsolatban Merkel kifejtette, az ukrajnai területi egység megsértését „a jog alkalmazásával, nem az erősebb jogához folyamodva" kell orvosolni.

Az ukrajnai helyzet biztonságpolitikai oldalát elemezve a német kancellár hangsúlyozta, megérti a lengyelek történelmileg megalapozott kétségeit, és a NATO szolidaritásáról biztosította lengyel partnereit. Merkel Lengyelország szerepét is kiemelte a Weimari háromszögként ismert német-francia-lengyel csoporton belül.

A németeknek a jelenlegi Lengyelország nyugati részeiből a második világháború után történt kitelepítéséről beszélve Angela Merkel azt mondta, ezt a korábbi német kegyetlenségek tükrében kell szemlélni.

A közös történelmi múltról Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök is szólt Krzyzowában. Szerinte a lengyelek „nem a történelem túszai", ezért képesek a következtetések levonására, a közös cselekvésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.