Egyre több nőt ültetnének a vezetői székekbe Németországban

A német nagykoalíció egy most benyújtott törvényjavaslat értelmében bevezetné a 30%-os kötelező női kvótát a legnagyobb vállalatok felügyelőbizottságában.

Az előírás szerint azoknál a tőzsdén jegyzett nagyvállalatoknál, amelyeknél a felügyelőbizottságot a munkavállalói részvétel elve alapján állították össze, a megüresedett vezetői helyek 30%-át nőkkel kell feltölteni. A törvényben nem említett vállalatok számára a kvóta nem kötelező, de néhány vezető pozíciót betöltetlenül kell hagyniuk.

BBC úgy tudja, hogy a törvény körülbelül 100 nagyvállalatot érint közvetlenül, további 3500 cégnek pedig rendszeresen be kell számolnia arról, hogy hol tart a nemek közötti egyenlőség irányelveinek megvalósításában. A Deutsche Welle által készített jelentés szerint jelenleg a nagyvállalatok vezető pozícióit 80%-ban férfiak birtokolják.

A törvényt számos nagy cég vezetője kritizálta. Ulrich Grillo, a Német Ipari Szövetség vezetője szerint a törvényben kötelezővé tett kvótarendszer kontraproduktív, a szabadon választott módszer sokkal hatékonyabb lenne. 

Angela Merkel azonban a BBC értesülései szerint kijelentette, hogy „ez a törvény fontos lépés a nemi egyenlőség felé, ami a munkahelyeken kulturális változásokat is generál majd. Szükségünk van az olyan szakismeretekre, amik kifejezetten a nők sajátjai".

A törvény sorsáról a kormánykoalíció december 11-én dönt, az ezt követő parlamenti szavazás minden bizonnyal csak formalitás lesz. Hasonló intézkedéseket eddig Norvégiában, Olaszországban és Hollandiában vezettek be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.