A német szociáldemokraták a menekültáradat megfékezését követelik

Németországban a menedékkérők beáramlásának korlátozását követeli az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) két meghatározó vezetője, Sigmar Gabriel pártelnök, alkancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter.

A két politikus a Der Spiegel című hírmagazin szombati, digitális formátumban péntek este kiadott számában közölt vendégkommentárban hangsúlyozta, hogy a menekültválság kezelésében erősíteni kell a "realizmust", és nem szabad megfeledkezni a lakosságnak a válságtól függetlenül jelentkező gondjairól.

Az alkancellár és a külügyminiszter kifejtette: társadalmi szakadást idézhet elő, ha mindig csak a médiában erőteljesen megjelenő két álláspont, az Angela Merkel-féle "sikerülni fog" és a menekült- és idegenellenes erők jelszavaként számon tartott "a hajó megtelt" körüli térben zajlik a vita a válságról.

Inkább egy "őszinte vitát" kellene indítani "a folyamatok alakításának valós lehetőségeiről", és a "bizakodás mellett realizmusra" is szükség van.

Szembe kell nézni azzal, hogy Németország nem tud tartósan évente egymilliónál is több menekültet befogadni és integrálni, ezért mindent meg kell tenni, hogy "ismét csökkenjen" az országba érkező menedékkérők száma.

"Politikánknak csak akkor lesz tartós támogatottsága, ha nem terheljük túl az emberek segítőkészségét", és ha a menekültválság miatt nem alakul ki az az érzés, hogy a kormány elhanyagolja a német lakosságot és nem veszi komolyan "nagyon is valós igényeit és problémáit" - figyelmeztettek az SPD-s vezetők.

A kormány útnak indította a menekültügyi rendszer mélyreható átalakítását célzó reformokat, de a "nemzetközi, különösen pedig az európai megoldásokon" is kitartóan és határozottan kell dolgozni. Meg kell erősíteni a meggyőződést, hogy a "nemzeti önzés nem jelent kiutat, de a közös cselekvés mindenkinek hasznos".

A 120 ezer menekült európai uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott döntés "jó, de nem elégséges", ezért tovább kell haladni a tartós elosztási rendszer felé - írta Sigmar Gabriel és Frank-Walter Steinmeier.

Az EU-nak vannak működőképes intézményei, de ezek nincsenek felkészülve a jelenlegi menekültáradat kezelésére. Ezért meg kell erősíteni a Frontexet, az uniós határvédelmi szervet, és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) fejlesztésével ki kell építeni egy "közös menekültügyi hatóságot".

Az uniós megoldások azonban csak akkor lesznek hatásosak, ha sikerül megállapodásra jutni az EU szomszédságában fekvő "kulcsállamokkal", mindenekelőtt Törökországgal. Ebben a törekvésben az Európai Bizottság tevékenységét kétoldalú migrációs párbeszéddel kell kiegészíteni, és támogatni szükséges a menekültek nagy részét befogadó államokat, Törökország mellett Jordániát és Libanont - tették hozzá az SPD vezetői.

Hangsúlyozták, hogy a legnagyobb és leghosszabb távú feladat a menekültválságot kiváltó okok kezelése.

Minden erővel törekedni kell a közép-keleti és észak-afrikai válságok rendezésére, és ehhez Oroszországgal is tárgyalni kell - írta az alkancellár és a külügyminiszter.

Hozzátették, hogy meg kell akadályozni a szíriai állami intézményrendszer maradványainak teljes összeomlását, és újabb szíriai menekülthullámok megindulását Németország felé.

Európa "válaszúthoz érkezett". Kialakulhat belőle egy kontinens, amelyen "ismét elválasztják egymástól az embereket a határsorompók, a kerítések és a nemzeti egoizmusok", de egy olyan földrész is, amely szakít az illúziókkal, és közösen birkózik meg a kihívásokkal - írta Sigmar Gabriel és Frank-Walter Steinmeier.

A német szociáldemokraták nehéz helyzetbe kerültek a menekültválság miatt, mert a menedékkérők és menekültek elhelyezése, ellátása elsősorban a tartományok feladata, és az SPD a 16 tartomány közül 14-ben kormányon van, és 9 tartományt szociáldemokrata vezetésű kormány irányít.

A tartományi kormányokban dolgozó SPD-s politikusok körében érezhetően erősödik az aggodalom a menekültválság miatt, és egyre gyakrabban hallani a menedékkérők számának korlátozását sürgető hangokat. Így például az alsó-szászországi tartományi kormány SPD-s belügyminisztere, Boris Pistorius egy pénteki lapinterjúban kiemelte, legfőbb ideje, hogy a szövetségi kormány hozzákezdjen egy "B-terv" kidolgozásához.

"Legalább elméletben át kellene venni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a lehetőségek tényleg kimerülnek" - mondta a politikus. Rámutatott: a tartományba naponta majdnem ezer menedékkérő érkezik.

"Nemsokára nem tudjuk majd tartani a lépést az új férőhelyek kialakításában. Az áradatot le kell fékezni és rendezettebbé kell tenni" - mondta az alsó-szászországi belügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.