„Ezzel mindenkinek szembe kell néznie, aki Németországban él”

Francois Hollande francia elnök keddi beszédében azt hangoztatta, hogy Franciaország a zsidóság hazája. Joachim Gauck német államfő szerint Auschwitz nélkül nincs német identitás.

Franciaország az önök hazája - mondta Francois Hollande országa zsidóságának kedden az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából a párizsi Soá Emlékalapítványban rendezett megemlékezésen.

A mintegy száz holokauszt-túlélő, valamint a kormány és az ellenzék több tagja előtt elmondott beszédében az elnök évek óta elviselhetetlen realitásnak nevezte, hogy az antiszemita cselekmények száma emelkedik Franciaországban. Elismerte, hogy az antiszemitizmus csapása miatt a franciaországi zsidók egy része elvándorláson gondolkodik.

Önöknek, zsidó vallású franciáknak itt a helyük. Franciaország az önök hazája - fogalmazott Hollande. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a kormány februárban átfogó javaslatot terjeszt elő a rasszizmust és antiszemitizmust büntető intézkedések megerősítésére.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Franciaország soha nem fogja elfelejteni a holokauszt áldozatait. Megemlékezett arról a 75 ezer zsidóról, akiket Franciaországból hurcoltak el a második világháborúban a náci Németországgal kollaboráló Vichy-kormány utasítására.

Az államfő annak a fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy a holokauszt történetét "mindenhol lehessen tanítani, mindenféle megszorítások nélkül". Hollande arra utalt, hogy egyes elővárosi iskolákból érkeztek olyan bejelentések, miszerint a tanárok ellenállásba ütköznek a tanulók részéről, amikor a zsidó népirtásról akarnak beszélni.

Német identitás

Joachim Gauck német államfő szerint Auschwitz nélkül nincs német identitás, emlékének megőrzése ezért Németország valamennyi polgárának közös ügye, származástól függetlenül.

Gauck kedden a berlini Bundestagban, a törvényhozás alsóházában az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Auschwitz, a holokauszt, a náci rémtettek Németország történelméhez tartoznak, és ezzel mindenkinek szembe kell néznie, aki Németországban él, és tanulnia kell belőle.

A holokauszt mint emberiesség elleni bűncselekmény - ez a megközelítés érvényes a bevándorlók számára is, akik nem vagy még nem érzik magukat németnek - mondta a szövetségi elnök. Egy bevándorlótól kapott levélből idézve hozzátette: nincsenek német őseim, de lesznek német leszármazottaim, akik engem vonnak majd felelősségre, ha igazságtalanság és embertelenség történik a mi földünkön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.