A német elnök is örmény népirtásról beszélt

Előre megtervezett népirtást hajtottak végre az örmények ellen száz éve az Oszmán Birodalomban - mondta csütörtökön Berlinben a német államfő, aki szerint a történtekkel kapcsolatban vizsgálni kell a német felelősség és bűnösség kérdését. A Bundestag pénteken szavaz egy határozati javaslatról, hogy népirtásnak nevezzék-e az örmények körében 1915-ben végrehajtott mészárlásokat.
Joachim Gauck az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok kezdetének 100. évfordulója alkalmából a berlini evangélikus katedrálisban csütörtök este tartott ökumenikus istentisztelet után elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a deportálások megtervezésében és végrehajtásában a Német Császárság katonái is részt vettek.

Az akkori német vezetés pedig nem vett tudomást mindazon német megfigyelők és diplomaták információiról, akik felismerték az Oszmán Birodalom vezetőinek népirtásra irányuló szándékát, mert az első világháború közepette nem akarták veszélyeztetni az oszmán törökökkel kialakított szövetségesi viszonyt - mondta a német államfő.

A százezrek halálát okozó, „megtervezett és kiszámított” bűncselekmények egyetlen ok miatt sújtották az örményeket: azért, mert örmények voltak, az elkövetők pedig fanatikusan hittek abban, hogy helyesen cselekednek - tette hozzá Gauck. Az örmény nők és férfiak, gyerekek és öregek válogatás nélküli elpusztítása - a halálmenetek, az elüldözés a sztyeppére és a sivatagba élelem és védelem nélkül, az élve elégetés, a halálba hajszolás, az áldozatok agyonütése, agyonlövése - a németeknek is okot ad az önvizsgálatra és a történtek feldolgozására, különösen azt a kérdést illetően, hogy részesek-e németek a népirtásért viselt felelősségben és bűnösségben - hangsúlyozta a német szövetségi elnök.

A Bundestag pénteken szavaz egy határozati javaslatról, hogy népirtásnak nevezzék-e az örmények körében 1915-ben végrehajtott mészárlásokat. Angela Merkel kancellár és a kormánya nevében Steffen Seibert szóvivő hétfőn jelezte, a kabinet támogatja az ilyen értelmű döntést, A határozati javaslat szövege sokáig formálódott, és a kormányoldal - a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - frakcióinak vezetése igyekezett elérni, hogy ne szerepeljen benne a népirtás szó. Ebben a törekvésben nagy szerepe volt a kormánynak, amely a népirtás elismerésétől elzárkózó ankarai vezetéshez fűződő viszonyra tekintettel próbálta elkerülni a szó használatát.

A frakciók tagjai körében viszont erős ellenállás alakult ki, így a képviselőcsoportok vezetése és a kormány meghátrált. A hétfőn véglegesített határozati javaslatba Gauck beszédéből vettek át egy részletet, amely szerint az áldozatok sorsa „példaszerűen mutatja meg a tömegpusztítások, etnikai tisztogatások, népcsoportok elűzése, és bizony a népirtások" 20. századi történetét.

Azt, hogy az örmények népirtásnak estek áldozatul, az ENSZ, az Egyesült Államok 43 szövetségi állama és a világ 24 országa ismeri el. Az európai országok közül így tett Svédország, Hollandia, Franciaország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Oroszország is, Magyarország viszont még nem.

Történészek 1,5 millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után elpusztított örmények számát, és sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkori eseményeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.