A NATO nem tudná megvédeni a balti államokat

„Az oroszok győzelmi felvonulására sem érnénk oda időben" – mondta a Spiegelnek egy német kormányzati szakértő.

Ha az oroszok megtámadnák a balti államokat, a NATO nem tudná megvédeni őket - állítja a Spiegel.

A NATO védelmi tervező bizottságának belső jelentése szerint „Oroszország képes rövid időn belül és tetszőleges helyen helyi vagy regionális katonai fenyegetést teremteni".

Nagyjából hat hónapig tartana, mire a NATO hagyományos fegyveres erővel reagálni tudna egy orosz támadásra a Baltikumban. „Az oroszok győzelmi felvonulására sem érnénk oda időben" - idézte az MTI a lapnak nyilatkozó német kormányzati szakértőt.

Ezzel szemben az európai NATO-országok a hidegháború végén arra a következtetésre jutottak, hogy leépíthetők a konvencionális haderők. Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának volt elnöke arra emlékeztetett: amikor a balti országokat felvették a NATO-ba, nem volt katonai fenyegetés Oroszország részéről.

Az atlanti szervezet pedig tartotta magát az Oroszországgal kötött szerződéshez és nem állomásoztatott csapatokat az Elbától keletre. Miután Putyin politikája változik, a NATO-nak is új választ kell keresnie - sürgeti a CDU-s politikus.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is nagyobb támogatást követel a NATO-tól. - Vannak NATO-támaszpontok Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Németországban, de még Törökországban is. Ezek biztonságos helyek, de ahol valóban szükség van rájuk, ott nincsenek - mondta a Spiegelnek, és hozzátette: sok mindent kell tenni annak érdekében, hogy a NATO megfeleljen az 5. cikkely előírásainak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.