A pápa lazán bement oda, ahova a rendőrök se mernek

Ferenc szombaton Nápoly legveszélyesebb negyedébe látogatott el, ahol azt üzente a helyieknek, ne hagyják, hogy a szervezett bűnözés és a korrupt politikusok elvegyék tőlük a reményt. A pápa a délutáni órákban egy börtönbe is ellátogat, ahol egy tányér makarónit fogyaszt el a rabokkal.

A drogkereskedelem és a nápolyi maffia, a camorra fellegvárának számító Scampia negyedbe látogatott szombaton Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a helyiekkel is találkozott, és egy olyan hírhedt épületből beszélt hozzájuk, amely a helyiek szerint annyira veszélyes, hogy még a rendőrök is félnek bemenni – írja a Reuters.

Ferenc gyerekek között szombaton Scampiában. Milyen félelem?
Ferenc gyerekek között szombaton Scampiában. Milyen félelem?
Ciro De Luca / Reuters

A La Vele a délolasz városban zajló bűnözés szimbóluma, és a camorra véres leszámolásainak egyik hírhedt színhelye. „Azok, akik önszántukból lépnek a gonosz útjára, elveszik a remény egy darabját maguktól, és a többiektől, a társadalomtól, és a rengeteg keményen dolgozó embertől. A város és a gazdaság nevében lopnak" – mondta a pápa a többezres tömegnek, miközben gyerekek rohangáltak körülötte, és versenyeztek, hogy ki tud a színpadra ülni. 

A pápa számos nápolyival, köztük egy Fülöp-szigeteki bevándorlóval és egy munkanélküli olasz férfival is beszélgetett, akik elmesélték, hogy milyen is az élet Scampiában, ahol nyíltan folyik a drogkereskedelem az utcán, és a fiatalok között a munkanélküliség meghaladja a negyven százalékot.

„Milyen elterjedt is a korrupció a világon! Remélem, lesz erőtök megtisztítani a várost és a társadalmat, hogy többé ne lehessen érezni a korrupció bűzét" – mondta Ferenc pápa, majd védelmébe vette a bevándorlókat, akiket szerinte nem szabad másodrendű állampolgárokként kezelni.

A katolikus egyházfő a délutáni órákban a Poggioreale börtönbe látogat, ahol az ételt a fogvatartottak készítik, s a menü paradicsomos makaróni és sült hús lesz. Az ebéden kilencven rab vesz részt, tízen közülük a börtönnek abból a szárnyából érkeznek, ahol a transzszexuálisok, melegek és HIV-fertőzöttek töltik büntetésüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.