A nagy cégek már menekülnének a fenyegető függetlenség elől

Egy héttel az függetlenségről döntő népszavazás előtt Alex Salmond tartományi kormányfő arról beszélt, hogy Skócia történelemformáló döntés küszöbén áll. A népszavazás előkészületei során az emberek egyre magabiztosabbak lettek és megtalálták a hangjukat. A részleges autonómiát megalapozó 1997-es népszavazás évfordulóján elhangzott felszólalással egyidejűleg, ha csak szerény mértékben is, ismét az Egyesült Királysághoz való tartozás mellett voksolók kerültek fölénybe a függetlenségpártiakkal szemben.
Az üzleti élet azt mondja, maradni lenne a legjobb
Az üzleti élet azt mondja, maradni lenne a legjobb
Neil Hall / Reuters

A skóciai üzleti élet egyre határozottabban határolja el magát a függetlenség gondolatától. A világ egyik vezető olaj- és gázipari vállalata, a BP elnöke és vezérigazgatója közleményben jelentette ki, hogy „mint a jelen és a jövő fontos skóciai befektetője úgy látja, az északi-tengeri lelőhelyek kilátásainak az Egyesült Királyság egységének megtartása tenné a legjobbat". Alex Salmond haragját különösen a több száz éves skóciai hagyományokra visszatekintő Royal Bank of Scotland és a Lloyds bankcsoport, illetve a Standard Life nyugdíjpénztár legfőbb vezetésének friss állásfoglalása váltotta ki. A függetlenség győzelme esetére kilátásba helyezték, hogy főhadiszállásukat Londonba telepítik át.

Csalódniuk kellett viszont azoknak, akik a több mint háromszáz éves unió megmentését II. Erzsébet beavatkozásától várták. A Buckingham-palota egyik szóvivője a sajtó tudomására hozta: „Az uralkodó alkotmányos pártatlansága a demokrácia alapvető tényezője, és a királynő ehhez egész uralkodása alatt ragaszkodott. Tökéletesen hamis az a hit, hogy a királynő szándékában állna a népszavazási kampány befolyásolása. Határozottan azt az álláspontot képviseli, hogy ez az ügy a skótokra tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.