Umberto Eco: Nyakig benne vagyunk a háborúban

A Charlie Hebdo francia szatirikus magazin megsemmisített szerkesztőségéről emlékeztek meg csütörtökön az olasz újságok, hangsúlyozva, hogy a mai világban egyedül az iszlám vallást nem lehet életveszély nélkül bírálni.

Szeretnénk fenntartani magunknak a jogot, hogy kritizáljuk, ahogy tetszik. Megtanultuk kritizálni a kereszténységet, a buddhizmust is életünk kockáztatása nélkül - írta Ernesto Galli della Loggia olasz történész a Corriere della Sera címoldalán.

A legnagyobb olasz napilap a mindenki szabadsága elleni támadásnak nevezte a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt terrorista támadást. A lap szerint bekövetkezett az európai titkosszolgálatok által hónapok óta jósolt merénylet, amely lényeges változás az Iszlám Állam (IS) dzsihadista fegyveresei által eddig követett terrorstratégiában.

Nyakig benne vagyunk a háborúban – kommentálta az eseményeket Umberto Eco olasz író. Szerinte az IS új nácizmus, amely meg akarja hódítani az egész világot. Umberto Eco hangoztatta, úgy érzi magát, mint gyerekkorában, amikor a második világháborús bombázásban élte napjait, soha nem tudva, mikor zuhannak rá bombák.

A balközép La Repubblica szerint a párizsi terrorcselekmény Franciaország szeptember 11-éje. A lap kommentárja szerint nem fanatikusok akciója volt, hanem látványos forgatókönyvvel látványos célpont ellen elkövetett terrorista támadás. Az újság szerint a merényletnek a nem szélsőséges iszlám világ is áldozata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.