A Morning Gloria tankhajó legénységének fura kalandjai

A Reuters tudósítója lehetőséget kapott, hogy találkozzon a líbiai főváros egyik déli körzetében lévő rendőrségi létesítményben a Morning Gloria tankhajó kapitányával, akit a 20 fős legénység többi tagjaival együtt egyelőre őrizetben tartanak.

A tankhajót még március elején a tripoli központi kormány ellen fellázadt kelet-líbiai Esz Szider kikötőjében töltötték tele nyersolajjal, majd a felkelők biztosításával hagyta el kikötőt. Útközben a líbiai haditengerészet lőtte is a hajót, de annak sikerült Ciprus felé tovább haladnia, mígnem március 16-án az amerikai különleges erők feltartóztatták, s visszakísérték ezúttal már Tripoli kikötőjébe.

A hajó kapitánya, a pakisztáni Mirza Noman Baig elmondása szerint a tulajdonos azt az utasítást adta, hogy menjenek Líbiába egy olajszállítmányért, de nem pontosította, hogy hova. Amikor a kelet-líbiai partokhoz, így Esz Szider kikötőjének közelébe érkeztek, több tucat fegyveres gyakorlatilag túszul ejtette a tankert. “Nem volt más választásunk, mint követni az utasításaikat”.

Az első hírek akkor arról szóltak, hogy észak-koreai zászló alatt hajózott volna a Morning Gloria, majd csak néhány nappal később jelentették a hírügynökségek, hogy a közelmúltban a tanker új tulajdonoshoz, ellentmondó értesülések szerint szaúdihoz vagy egyiptomihoz került. A Reuters csütörtök esti híréből nem derül ki a nemzetisége, a pakisztáni kapitány rendre csak tulajdonost említett.

A kelet-líbiai lázadók tavaly október óta három kikötőt tartanak ellenőrzésük alatt, ezek egyike Esz Szider. A jelek szerint ez volt az első kísérlet, hogy saját zsebre, a tripoli központi kormányzat kijátszásával adjanak el nyersolajat. A lázadók parancsnokai 2011-ben Muammar Kadhafi rendszerének megdöntéséért harcoltak, ám azóta sem voltak hajlandók letenni a fegyvert. Arra hivatkoznak, hogy Kadhafi rezsimjét megelőzően Kelet-Líbia viszonylagos autonómiát élvezett, s ennek alapján ma is nagyobb részesedés illeti meg a helyi olajlelőhelyek és kikötők bevételéből.

A pakisztáni kapitány mostani elmondása szerint miután teli töltötték nyersolajjal a tankert, három fegyveres maradt a hajón, akik visszalőttek, amikor a líbiai hatóság megpróbálta feltartóztatni a szállítmányt. Amikor már ciprusi vizeken voltak, sem a lázadó fegyveresek, sem a hajó tulajdonosa nem közölte, hogy mi is a tanker végső úticélja. A hajó kapitánya szerint azt a választ kapta, hogy majd később megmondják. Ekkor a kapitány műholdas telefonon felhívta a feleségét, hogy értesítse a pakisztáni hatóságot, majd maga felhívta a ciprusi rendőrséget. Ezt követő éjszaka ostromolta meg az amerikai haditengerészet különleges alakulata, a SEAL a tankert, majd kísérték vissza a hajót a fogságba ejtett fegyveresekkel együtt Tripoli kikötőjébe.

A Reuters jelentése szerint csütörtökön Líbia főügyésze elrendelte a Morning Gloria 21 fős legénységének, köztük pakisztániak, indiaiak, szíriaiak szabadon engedését és kiutasítását. A tanker pakisztáni kapitánya annyit mondott, hogy még vissza kell kapniuk személyes ingóságaikat, ruháikat, dokumentumaikat, telefonjaikat, laptopjaikat. Az is gondjuk, hogy az új tulajdonostól még nem kaptak fizetést, van akinek egyetlen dollár sincs a zsebében. A tankert egyelőre a líbiai hatóságok visszatartják a vizsgálat lezártáig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.