A miniszterelnök megbukott az olaj miatt

Kedden a tripoli parlament megvonta a bizalmat Ali Zeidan miniszterelnöktől. A Zeidan bukásához vezető bizalmatlansági indítványt azután adták be, hogy egy észak-koreai tanker 36 millió dollár értékű nyersolajjal elhagyta a kelet-líbiai Esz Szider kikötőjét, Zeidan pedig veszített a szavazáson. Az észak-koreai hajót a Líbia keleti országrészét de facto irányító felkelők motorcsónakjai kísérték ki a nemzetközi vizekre. Ők útközben állítólag kisebb tűzpárbajba is keveredtek a líbiai haditengerészettel.

Ez volt az első eset, hogy a tavaly augusztusban a felkelők kezére került kikötőből a központi kormány, illetve az állami olajtársaság engedélye nélkül adtak el nyersolajat. A Morning Glory tanker szombaton állt be a kikötőbe. Zeidan először azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantják a hajót, majd utasította a haditengerészetet a tanker feltartóztatására.

A parlament hétfőn még a kormányfővel egyetértésben elrendelte egy különleges katonai erő felállítását, amelynek feladata lenne visszafoglalni az ország keleti részében a felkelők kezén lévő három kikötőt és az olajmezőket. Zeidant és kormányát Líbiában gyakorta bírálták, amiért máig nem tudott úrrá lenni azoknak a milíciáknak a jelentős részén, amelyek három éve részt vettek Moammer Kadhafi rezsimjének a megdöntésében 2011-ben. A miniszterelnököt tavaly októberben Tripoliban egy időre sikerült foglyul ejtenie egy milíciának, amelynek nem tetszett, hogy Zeidan áldását adta egy amerikai akcióra, amelyben az al-Kaida számítógépes szakértőjét, a nairobi és a Dar es-Salaam-i amerikai nagykövetség elleni 1998-as merényletek egyik végrehajtóját elfogták.

A keleti országrész lázadóinak a főparancsnoka Ibrahim Dzsatran, aki maga is harcolt Kadhafi megdöntéséért, majd egy állam által fizetett alakulat parancsnoka volt Esz Szader olajkikötőben. Később viszont Tripoli ellen fordult, s az ókori néven Kireneikának, a keleti résznek autonómiát és az olajbevételekből való nagyobb részesedést követelt. Kireneika területe különleges jogokkal rendelkezett még Idrisz király idején, akit 1969-ben döntött meg a Kadhafi vezette puccs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.