A melegek közt több az alkoholista és a drogos - vélekedik a képviselőnő

Múlt péntektől ugyan nyári szünet kezdődött a cseh alsóházban, de Pavlína Nytrovának az elhúzódó ülésszak utolsó napján elhangzott homofób vitafelszólalása még mindig borzolja a kedélyeket.

A cseh szocdem (CSSD) párti képviselő asszony a regisztrált házasságban élők biológiai gyermekeinek örökbefogadásáról rendelkező törvénymódosító indítvánnyal kapcsolatban élesen bírálta a tervezetet. Azt állította, hogy Csehországban érezhetően erősödött a homoszexuálisok lobbija, amely hovatovább a gyermekekkel való közösülést is törvényesítené.

„Határozottan ellenzem a természet törvényeinek megváltoztatását, mert szülő csak férfi és nő lehet. Ráadásul a melegek között bizonyíthatóan az átlagosnál jóval több az alkoholista és a drogos" - tette hozzá. Felszólalását bírálta Jirí Dienstbier kisebbségügyi és emberi jogi miniszter. Bohuslav Sobotka pártelnök-kormányfő pedig magához kérette a képviselő asszonyt, s bocsánatkérésre szólította fel, mert a véleménye összeegyezhetetlen a szocdemek értékrendjével, amely minden kisebbség védelmét fontosnak tartja. Nytrová azonban nem volt hajlandó megkövetni a melegeket. Mindössze annyit ígért meg, hogy a legközelebbi képviselőházi választásokon nem jelölteti magát a CSSD listáján.

A cseh Alkotmánybíróság az elmúlt hónapban döntött arról, hogy azok a melegek is örökbe fogadhatnak gyermeket, akik partneri kapcsolatban élnek.

Ugyanakkor a heteroszexuális párokkal ellentétben ők nem közösen, hanem csak egyénileg tehetik meg ezt, viszont közös háztartásukban együtt nevelhetik a gyereket, habár jogi értelemben csupán egyikük lehet örökbefogadó. Ugyanakkor a leszbikus nő nem adoptálhatja regisztrált partnerének előző kapcsolatából származó gyermekét, mert ebben az esetben a társa biológiai anyaként hivatalosan elveszítené törvényes jogait.

A taláros testület verdiktje idáig hatályos, értelmetlen jogszabályt semmisített meg. Ugyanis eddig a melegek egyénileg adoptálhattak gyermeket, de amint regisztrált házasságra léptek, ez a joguk megszűnt. Emiatt sokan inkább hivatalosan nem jelentették be, hogy közös háztartásban élnek. Csehországban jelenleg 1800 meleg él regisztrált házasságban. Számuk a mostani döntés után nyilvánvalóan lényegesen emelkedni fog.

Jan Kozubík, a cseh melegek egyenjogúságáért küzdő aktivista szerint a továbbiakban azt szeretnék elérni, hogy a meleg párok teljes körű szülői jogot szerezhessenek. Ezt a célt szolgálja a kora nyáron benyújtott törvénymódosítás, amely heves vitát váltott ki a képviselők között.

Radka Maxová, a tervezet egyik beterjesztője az Aktualne.cz honlapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a vita félresiklott, mert a leginkább a homoszexuálisok jogairól zajlottak a szócsaták, miközben ő az érintett gyermekek érdekeit tartotta szem előtt. „Ugyanis a jelenlegi jogszabály csupán a regisztrált házasságban élő partnerek közül csupán a biológiai apának vagy anyának ítéli meg a szülői jogot. Ha viszont vele történik valami, akkor a partnerének is legyen kötelessége gondoskodni az árváról, egészen felnőtt koráig. Mindössze ennyit szeretnénk elérni a törvénymódosítással" - közölte az Andrej Babis vezette ANO párt parlamenti frakciójának tagja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.