A médiacézárnál kopogtat a Scotland Yard

Tanúként hallgatja ki Rupert Murdoch médiacézárt a Scotland Yard, miután egykori lapja, a News of the World háza táján kirobbant lehallgatási botrány két főszerkesztőjének ügyében tegnap döntött a bíróság.
A Scotland Yard hivatalosan is tájékoztatta Murdochot, hogy nyomozói tanúként hallgatják ki az évek óta gyűrűző, példátlan belpolitikai és sajtóetikai botrányt kavaró lehallgatási ügyben. A Guardian szerint erre a közeljövőben, Nagy-Britanniában kerül majd sor. A szervezet állítólag már tavaly is szerette volna kihallgatni a médiamágnást, ám ügyvédei kérésére beleegyeztek, hogy megvárják a tárgyalás lezárását.

A lehallgatási ügy 2011-ben robbant ki, miután kiderült, hogy Murdoch azóta már felszámolt lapja, a News of the World néhány évvel korábban feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, az üggyel kapcsolatos exkluzív értesülésekre vadászva.

A lap munkatársai a gyermek eltűnését követő napokban nyomozták ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly Dowler mobiltelefonos hangpostájának kódját, és sztori reményében rögzítették az aggódó szülők és barátok hívásait. Később kiderült, hogy számos más embert, többek között a királyi család egyes tagjait, politikusokat, hírességeket és bűntények áldozatainak telefonját is lehallgatták.

Az ügy két főszereplőjének sorsáról tegnap döntött a bíróság. A lap volt főszerkesztőjét, Andy Coulsont – aki egyébként David Cameron miniszterelnök Downing Street-i hivatalának kommunikációs igazgatói posztját is betöltötte a múltban – bűnösnek találták a lehallgatásban. Rebekah Brooksot, a másik főszerkesztőt azonban minden vádpont alól felmentette a bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.